torsdag 23 juli 2009

Den här ledaren har jag betalat skatt för

Den rubriken har Kristian Krassman, krassman - In Your Face, på sitt blogginlägg idag med anledning av SvD:s ledare om "Skattefridagen". Han kommenterar det så bra att jag tar mig friheten att publicera hela hans inlägg här:


Idag firar SvD:s ledarsida högtidsdagen som Skattebetalarnas förening infört och kallar för "skattefridagen". Skattefridagen är ett förenklat sätt att visa hur mycket av en genomsnittlig löntagares pengar som går till skatt. Allt en snittlöntagare tjänat fram tills idag har enligt kalkylen gått till skatteinbetalningar. Med en sällan skådad blåögd retorik lovordar SvD
idag de borgerliga skattesänkningarna och att de medfört att skattekvoten sänkts från 60 procent till 55,6 procent.

"Så har Alliansens skattesänkningar påverkat den genomsnittlige löntagaren. Så konkret är skillnaden för polisen, sjuksköterskan och metallarbetaren, mellan Alliansens politik och Socialdemokraternas"

Vad SvD väljer att inte skriva är Riksgäldens senaste prognos som visar att budgetunderskottet blir 198 mil­jarder kronor i år och 72 miljarder kronor 2010. Det faktum att den borgerliga regeringen lånar pengar för att sänka skatterna för de med högst inkomster är inget som bekymrar SvD:s ledare. Sedan så är besparingarna inom polisen, problemen inom sjukvården och att närmare 25% av alla metallarbetare i Sverige idag är arbetslösa är inte heller av intresse. Det faktum att Sverige står inför större problem än att skattefridagen inte infaller ytterligare ett par dagar tidigare reflekterar inte författarna av detta lågvattenmärke över.

Istället så varnar man för oppositionen och kommande skattehöjningar och att Lars Ohly vill flytta denna nya högtidsdag långt in i augusti. Detta vill SvD:s ledare att vi skall fundera över idag. Själv skall jag fundera på om vi inte skall damma av det borgerliga förslaget att dra in presstödet. I år ligger presstödet 530 miljoner kronor och eftersom SvD är den största mottagaren av presstöd så kanske vi kan flytta dagen lite ytterligare. För den här ledaren som SvD levererar idag har vi alla varit med och betalat skatt för, något som jag gärna skulle vilja slippa.

3 kommentarer:

Krassman sa...

@Andrine
Tusen tack, vad smickrad jag blir ;)

Per Östberg sa...

Lysande, helt enkelt lysande. Och då menar jag inte skattefridagen, utan reaktionerna på SvD:s och Skattebetalarnas förenings dumheter.

Andrine Winther sa...

Ja, det är tur att de inte får härja helt fritt. Men oroande många verkar falla för deras retorik.