onsdag 1 juli 2009

Nu är vi ordförande i EU

Kommande halvår är Sverige ordförandeland i EU. Det ska bli spännande att följa arbetet med att leda EU. Organisatoriskt är väl alla, mer eller mindre, överens om att regeringen kommer att göra ett bra jobb. Vi svenskar är duktiga på att organisera och vi är trevliga, artiga och väluppfostrade.

Mer frågande kan man vara kring det politiska innehållet. Hittills har regeringen bara pratat när det gäller exempelvis alkoholfrågan men ansvariga politiker har inte tagit något initiativ alls för att använda EU som plattform att förändra. Varför tar inte Folkhälsominister Maria Larsson (KD) eller Socialminister Göran Hägglund (KD) upp frågan? De har ju alla möjligheter.

Klimatförändringarna är en annan fråga där regeringen haft hög svansföring ända tills de faktiskt sitter med ordförandeklubban i hand. Då blir det helt plötsligt svårt att driva på denna viktiga fråga.

Idag är Fredrik Reinfeldts stora dag i stjärnglansen och den ska jag inte ta ifrån honom. Sverige kommer att få mycket uppmärksamhet som är positiv. Till och med Värmdö får en liten del av detta då en klimatworkshop ska äga rum på Djurönäset under ordförandeskapet. Men under hösten vill jag se konkreta resultat.

Inga kommentarer: