tisdag 6 oktober 2009

Jobben först

Idag presenterade vi socialdemokrater vår Budgetmotion. Ett bättre alternativ för framtiden med fokus på jobben. Naturligtvis är budgeten bättre än regeringens på de flesta områdena. Du kan läsa hela budgeten här. Vill du läsa höjdpunkterna gör du det på vår hemsida.

Det handlar om att investera i framtidens jobb, ta ansvar för Sverige, utveckla välfärden och öka möjligheterna genom att minska klyftorna. Bra och rättvis politik som låter människor nå framgång men som inte lämnar någon efter.

Det som oroar mig mest och som är en stor utmaning är ungdomsarbetslösheten. Samma unga som fick betala priset i nittiontalskrisen får nu betala en gång till när det går ut skolan rakt in i arbetslöshet och utanförskap.

I Värmdö har ungdomsarbetslösheten ökat med nästan 75 procent den senaste året. 89 ungdomar är utan arbete och det är 89 för många.

I Sverige är ungdomsarbetslösheten nästan uppe i 27 procent -bland den högsta i EU. Dessutom ökar den rekordsnabbt.

Förutsättningarna att lyckas för dessa unga har minskat radikalt med moderaterna vi rodret och centern som effektivt håller inne alla livbojar. Antalet studieplatser på universitet, högskolor, Komvux och KY har minskat. Den så kallade jobbgarantin är en garanti för passivitet.

Ge unga en chans -och en till, och en till, och en till...
Vi sammanfattar våra investeringar i fem punkter:

1. Jobbstart för unga
2. Ungdomslyft
3. Fler möjligheter till jobb, utbildning och praktik – och krav på utbildning efter ett års arbetslöshet
4. Fler platser i KY och högskola – och bättre kvalitet
5. Snabbare övergång från studier till arbete

Hela programmet hittar du här.

I Värmdö kompletterar vi detta med en sommarjobbsgaranti för alla 16-18 åringar.

Vi måste bekämpa ungdomsarbetslösheten!

Inga kommentarer: