torsdag 8 april 2010

Folkmordet i Rwanda - never again!

Vem minns inte sommaren 1994?! Det var den heta sommaren då Sverige och svenskarna var i extas över fotbollslandslagets landvinningar i fotbolls-VM i USA. Sommarplågan, tillika VM-låten, När vi gräver guuuuld i UuuuSA nynnade de flesta på.

Hänsynslöst mördande
Samtidigt i en annan del av världen mördades hänsynslöst en miljon människor i Rwanda.

I går arrangerade vi Socialdemokrater i riksdagen en minneshögtid för offren. 200 personer från stora delar av världen deltog. Ingvar Carlsson var huvudtalare. Han ledde den FN-utredning som långt senare tillsattes (fem år efter att det hände). Ingvar sade i sitt tal att det var sent men inte för sent.

Överlevare
En ung kvinna som överlevde det ofattbara berättade om hur gudsonen till hennes pappa kom till deras hem och tog tillfånga pappan och hennes bröder. De slaktades kort därefter med machete av gudsonen. Hon berättade också om hur hon och hennes mor, svaga av både hunger och törst, fick gräva sina egna gravar.

Det är fruktansvärt att lyssna till men inte i närheten av hur det måste ha varit att vara i Rwanda vid den här tiden. Det var en gripande men också vacker minneshögtid. Det finns framtidshopp för Rwanda. Man försöker göra upp med sitt förflutna och blicka framåt.

Nutidshistoria
Det är dock en fruktansvärd del av vår nutid som vi då sa aldrig får upprepas. Men inte långt därefter hände det igen (dock inte i Rwanda). För att inte glömma finns exempelvis Forum för levande historia med utställningar och seminarier. Läs vidare här>>

Rwandas ambassad med ambassadören i spetsen är otroligt duktiga på vara goda förebilder och lyfta fram framtidens Rwanda samtidigt som de inte låter oss glömma eller gömma folkmordet. Budskapet är - Never again!

Inga kommentarer: