torsdag 29 april 2010

I väntan på VÅM:en

Två uttryck som vi använder mycket på jobbet just nu är VÅP och VÅM. Regeringens ekonomiska vårproposition, VÅP:en, lämnades till riksdagen av finansminister Anders Borg för någon veckan sedan.

I VÅP:en fanns egentligen bara en nyhet, mer stöd till vapenexport. Känns inte så modernt! I övrigt var det en odyssé i mer av samma:

1. Regeringens egen budget visar att man misslyckats med den viktigaste frågan: jobben. Borgerligheten lovade att skapa fler jobb och minska utanförskapet. Det blev tvärtom.
Sverige har massarbetslöshet och 100 000 jobb har försvunnit sedan 2006. Trots detta presenterades en budget som är klinisk ren från politik för fler jobb.

2. Den borgerliga regeringen har bedrivit en ekonomisk politik byggd på idén att klyftor ger jobb. Det är denna idé som ligger bakom att pensionärer beskattas hårdare och att unga arbetslösa lämnas i passivitet. Detta var medvetna val från regeringen, det går inte att skylla på finanskrisen.

Måste det vara så här?

Nej, det är här nästa uttryck kommer in i bilden - VÅM! Det är den rödgröna budgeten som kommer på måndag. Det kommer naturligtvis att vara en offensiv budget för framtidens jobb, en budget som tar ansvar för Sveriges ekonomi och en rättvis budget som är grön.

Håll ögon och öron öppna på måndag.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tror du alvarligt att "ni" lyckats bättre med att skaffa riktiga jobb? Knappast, Era jobb består ju mestadels av kommunala/statliga osv jobb. Inget ont om många kommunala /staliga osv jobb, men för att Sverige ska må bra behövs privata jobb, det är något ni i de rödgröna med kommunisten Ohly aldrig kommer gilla.

Andrine Winther sa...

Hej,

Jag svarar inte på anonyma inlägg men om du talar om vem du är så berättar jag gärna.

/Andrine