söndag 31 januari 2010

Det var en cool upplevelse

I höstas hade jag, tillsammans med Christer Wik, förmånen att vara med på en stor europeisk konferens om aktivt medborgarskap. Studieförbundens paraplyorganisation Folkbildningsförbundet var den svenska arrangören. Studieförbunden är en jätteviktig aktör för att fler ska bli demokratiskolade, att fler får möjlighet att utöva demokrati i praktiken och även för att föra demokratidiskussioner över gränser.

På konferensen, som hölls på Världskulturmuseet i Göteborg, var det som en kokande kittel med folk från hela Europa som genom diskussion, möten och kultur utmanade etablerade begrepp som EU, demokrati, extremism och ekonomisk kris.

Så här ett halvår efter tycker jag fortfarande att det var en cool upplevelse att få vara moderator för ett samtal om just dessa stora och ibland obegripliga begrepp (EU, demokrati, ekonomisk kris och extremism). Det som kryddade upplevelsen var att vi hade en panel av mycket kompetenta personer på plats i Göteborg, däribland Margot Wallström, men också två paneler med oss via länk från Spanien och Söråker samt en publik i Göteborg.

Nu finns samtalet utlagt som filmer på konferensens hemsida och där finns också bilder från hela konferensen.
På bilden nedan ser du hur nöjda vi var med vår insats.

Namnfundering

Andrine. Redan där strular det till sig för de flesta. Jag har hört många varianter på uttal genom åren. Franskt uttal utan e på slutet är rätt vanligt och förståeligt (ett halvvanligt namn i Frankrike är Sandrine). Adrin utan första n:et och utan e på slutet är också ganska vanligt. Men den konstigaste varianten jag hört var nog Andrixne.

Skulle du mot förmodan få rätt på förnamnet så har jag för säkerhets skull ett krångligt efternamn. Winther är dock inte så svårt att uttala men däremot att stava. Innan jag gifte mig hette jag Lood i efternamn och det blev inte rätt speciellt ofta det heller.

Så. När både förnamn och efternamn är ovanliga finns det då något bra med detta?

En sak kan vara att A kommer först i alfabetet. Någon enstaka gång genom uppväxten har man i skolan fått göra nåt kul först därför att läraren börjat med den som har ett namn på A.

Folk kommer ihåg dig säger du. Ja, det är sant. Namnet kan ibland göra att någon kommer ihåg mig bättre (men det kan också vara tvärtom). Dessutom kan ju även det vara både på gott och ont ;-)

Ett tillfälle, som jag lagt märke till på sistone, när det är bra med ett annorlunda namn är den Facebook-tid vi lever i. Det är många vänner som hittar mig tack vare mitt namn.

Hur tänker du med ditt namn?

lördag 30 januari 2010

P1

Jag skrattar högt någonstans i höjd med Upplands Väsby. P1 är naturligtvis inrattat på radion och klockan är strax efter tre på lördagseftermiddagen. Alla inbitna P1-fans (och jag vet att vi är många) vet precis vart jag är på väg. På minuten!

Public service när det är som roligast...

fredag 29 januari 2010

Sveriges unga har inte råd med fler "skitår"

Jytte Guteland är SSU:s förbundsordförande. Hon representerar tusentals unga som är framtiden. Många är frusterarde över att det inte finns jobb. Andra för att det inte finns bostäder. Men så lätt ger sig inte framtidens statsministrar, förskollärare och småföretagare.

Kom och lyssna på Jytte Guteland den 1 februari 19.00 i Gustavsbergsteatern. Alla är välkomna!

torsdag 28 januari 2010

Hur kan vi politiker vara tillgängliga?

Hur kan jag bli tillgänglig för dig?

Idag var det Produktionsstyrelsens tur att stå i Kommuntorget och vara tillgängliga som politiker. Fattar du inte ett smack av vad jag skriver nu? Inte så konstigt! Kommunen är organiserad på ett visst sätt och till stor del är politiken följdaktligen organiserad därefter.
Jag har många gånger tidigare skrivit om Produktionsstyrelsen. Det är den politiska styrningen över exempelvis skolor, förskolor, äldreomsorg, kulturskola och hemtjänst. Medborgartjänster i kommunal regi helt enkelt.
Hur som helst...
Varje torsdag 17-19 finns ett antal politiker från någon nämnd i kommunhuset. Du som medborgare kan komma dit och prata med oss. Det kan vara vad vi tycker i en specifik fråga eller om du har ett antal idéer om hur skolan kan utvecklas som du vill förmedla eller om du bara vill prata med en livs levande politiker.
Utgår vi från dig som medborgare?
Vällovligt, men är det verkligen så att du som medborgare vet var dina frågor passar in i kommunens sätt att organisera sig? Vet du att du ska komma just när det är Produktionsstyrelsen som finns där?
Hell hour
Det här med tider är alltid svårt. På dagen jobbar folk (även vi politiker), på kvällen vill man vara med familjen, titta på TV, träna osv.

Värmdö kryllar av barnfamiljer och det är i hög grad de som nyttjar skola, förskola, fritidsgårdar, idrottsarenor med mera och därmed kanske har en rad synpunkter och frågor kring dessa tjänster. Många hämtar barn, skjutsar barn, äter middag, hjälper till med läxor och handlar vid den här tiden -allmänt känd som Hell hour (17-18).
Är vi politiker verkligen tillgängliga när vi finns i kommunhuset 17-19? Är det lördag förmiddag vi ska finnas där? Är det folket som ska komma till oss eller vi till dem? Och i så fall, hur gör vi det?

Många frågor och några funderingar kring sociala media
Det finns många frågor att ställa sig. Anledningen till mitt lite förvirrade inlägg är inslaget i TV4 nyss om att Peter Eriksson (MP) inte vill twittra, blogga eller finnas på Facebook.
Jag för min del tänker så här: Jag deltog i ett möte på Brunn skola precis innan jul (där deltog ca 100 personer). Vid det tillfället fick jag många synpunkter från föräldrar och lärare som jag tar med mig i mitt fortsatta engagemang. Dessutom har jag gått med i Facebook-gruppen de startat (med 124 medlemmar) och kan på så sätt fortsätta följa diskussionerna.

Tillgänglig
I det ena fallet står jag två timmar i kommunhuset och i det andra kan jag över tid följa vad som händer i gruppen på nätet. I vilken av dessa situationer är jag mest tillgänglig som politiker? Finns det andra sätt att vara tillgänglig? Jag har inget svar på frågan men jag tycker att det stämmer till eftertanke.

Espresso

Har börjat dricka espresso för att få dricka ur våra fina espressokoppar som är inköpta i Vietnam. Jag kan fortfarande känna dofterna och värmen sprider sig i kroppen när jag tänker tillbaka på resan.

Espressonberättelser
Min favoritförfattare Alexander McCall Smith, du vet han som skrivit de underbara böckerna om Damernas Detektivbyrå, har också skrivit boken Espressoberättelser. Egentligen är det korta episoder som han dagligen skrivit för tidningen The Scotsman och första boken där dessa publicerats i en rad heter Livet på Scotland Street 44. Den läser jag just nu och jag gillar den. McCall Smith är fenomenal på att få mig att känna karatärerna och ofta känns det som att jag står där på Scotland Street och bevittnar det som händer.

Trots det så längtar jag lite efter att få fortsätta i uppföljaren. Jag tror att det är bokens titel som lockar mig. Espressoberättelser.

Smaka på den...

tisdag 26 januari 2010

Vita och gröna träd

Så här ser träden ut här i Hemmesta men åker jag till Gustavsberg är träden alldeles gröna. Vad beror det på? Går gränsen för den globala uppvärmningen vid grisslingerakan?

Bilden är från den underbara gratissajten: www.fotoakuten.se

Är det här på riktigt?

Moderaternas människosyn fortsätter att vara tydlig. Gunnar Axén (M) och Helena Rivière (M) har skrivit en debattartikel i Aftonbladet som jag undrar om den verkligen är på riktigt, men till min förskräckelse är den det.

Läsarna har reagerat starkt: "Kränkande, be Alexandra om ursäkt M".

Du minns väl förra förra veckans blogg-/mediestorm då statsminister Fredrik Reinfeldts pressekreterare och moderate riksdagskandidaten Edvard Unsgaard skrev följande på sin Facebookstatus med anledning av att det var någon som bajsat i hans trappuppgång:

"Jag ringde vårt städbolag som drivs av invandrare som på en halvtimme skickade över en ryska som städade och sanerade trappen. Det är arbetslinjen det, att på en halvtimme en söndag få fram en duktig städerska som gör ett fantastiskt jobb!”

måndag 25 januari 2010

Titta in på Weralena.se

Jag älskar scrapping! Här är mitt senaste alster. Det är ett födelsedagskort till världens bästa Annika.


Vill du också scrappa? Nu behöver du inte ens lämna ön för att ägna denna fantastiska kreativa hobby en stund. Weralena har startat en butik i Gustavsberg, där finns även scrappingkurser, och om du inte ens vill lämna din bostad kan du beställa direkt via deras hemsida, weralena.se.

Dagens Industri: S har större förtroende i jobbfrågan

En ny Sifomätning visar att flest känner störst förtroende för Socialdemokraternas politik för jobben, enligt Dagens Industri.

Klockrena ideologiska budskap

Socialdemokraterna med Carin Jämtin i spetsen står för möjligheternas Stockholm!

Jag blir glad av synen på framtiden och jag blir berörd av budskapen. Bilden här ovan visar att det finns visioner för skolan och insikten om att det är barnen som är framtiden.

Värmdöborna har ofta sin arbetsplats i Stockholm därför är det viktigt att det finns jobb där. "Fler som söker jobb eller fler jobb att söka?" liksom "Stadens tillväxt börjar med barnens uppväxt" är båda budskap som inger hopp om en politisk vilja att Stockholm ska fortsätta att vara tillväxtmotorn i Sverige men att det ska ske på ett långsiktigt hållbart sätt.

Bli vän med Jämtin på Facebook. Du kan också följa henne på www.carinjamtin.se

söndag 24 januari 2010

Superveckan 2-0 till Sahlin

Just nu är vi mitt i Superveckan. Partiledaredebatten i riksdagen och nu även debatten i Agenda är båda avklarade. Hittills är det 2-0 till Mona Sahlin och de Rödgröna. Resten av superveckan ser ut så här:

Duell Sahlin – Reinfeldt i P1 den 27/1 kl 16.00
Partiledardebatt i Agenda SVT2 den 31/1 kl 20.00. Livesändning på socialdemokraterna.se kl 19.45.

Mer av samma om Reinfeldt får regera

Just nu är det duell mellan Sahlin och Reinfeldt i Agenda, SVT 2.


En bit in i debatten kan jag konstatera att Reinfeldt inte har några visioner för Sverige. Han vill ha mer av samma. Mer skattesänkningar för lånade pengar. Pensionärsskatten kommer att fortsätta och är du sjuk eller arbetslös får du ta tag i ditt liv och börja jobba annars kan det va...


Och just det, Reinfeldt lovade fler jobb -det blev färre.

lördag 23 januari 2010

Reashopping med en skvätt av välgörenhet

Bilden är lånad från bästa tidningen KamratPosten

Vi Stockholmare gillar att konsumera och vi har inte dåligt samvete för det. Påståendet kommer från samma rapport som jag hänvisade till igår, 2 miljoner -att räkna med. Läs den, där finns mycket matnyttig fakta om oss.

Jag sprang in på Lindex idag. Skulle bara köpa ett par helt vanliga, tråkbeiga, strumpbyxor men kom naturligtvis ut med en kasse full av kläder (dock inte ett enda plagg till mig själv). När det är dags att betala får jag frågan av kassören om jag vill runda upp. Runda upp innebär att jag skänker 10 kronor till offren i Haiti. Det klart jag gjorde det. Först kändes det inte alls bra. Det kändes futtigt med bara 10 kronor men när jag tittade över axeln såg jag den långa, ringlande kön och då kändes det bättre. Förhoppningsvis är det fler som skänker en tia och många små guldmynt blir som sagt snart till en guld-å.

Katastrofen i Haiti är ofattbar och jag blir arg när jag tänker på hur lite vi bryr oss. Bara för att det är människor långt borta som vi inte känner. Dessutom fattiga människor. USA är lika långt bort (iaf vissa delar) men när 11 september skedde identifierade vi oss direkt med de människor och familjer som drabbades. Konstigt...

Jag har inte varit bättre jag. Mitt lilla försök att göra något var att jag startade en liten spontan insamling förra helgen där vi satte in pengarna till Röda Korset. Och så tian idag då...

fredag 22 januari 2010

Hänt i Värmdö

Har just upptäckt bloggen Hänt i Värmdö där en intressant jämställdhetsdiskussion pågår.

Bloggen skriver att 57 procent av Värmdöpolitikerna är män. Och jag gör reflektionen, precis som bloggen, att det väl inte är så fasligt dåligt. Men det visar sig att det är vi i oppositionen som gör att siffrorna är hyfsade för Värmdö.

Endast 28 procent av alliansens ledamöter och ersättare i Kommunfullmäktige är kvinnor. Och det blir värre... Tittar man på hur många uppdrag som innehas av kvinnor är det endast 25 procent inom alliansen (för de rödgröna är motsvarande siffra 48 procent).

Vem är politiker i Värmdö?
NVP gjorde en kartläggning av politiker för ett tag sedan och det visade sig då att den typiske kommunpolitikern i Värmdö är en svenskfödd privatanställd man i övre medelåldern.

I Socialdemokraterna finns plats för alla
Vi är många som inte är män i övre medelålder i Socialdemokraterna i Värmdö. Här om dagen träffades ett stort gäng av våra företrädare för att tillsammans forma och vässa vår politik. Det var unga och gamla, Ö-bor och fastlandare, nya och seniora, småbarnsföräldrar och mor/farföräldrar, fackligt aktiva och egenföretagare och så vidare men alla har en sak gemensamt. Vi vill ha ett bättre Värmdö!

Dessutom finns det trots alla dessa kompetenta personer plats för fler. Vill du också göra Värmdö till ett bättre ställe att växa upp i, att bo i, att gå i skolan i, att leva i? Då är det bara att bli medlem, välkommen!

Handväskan

Jag citerar bloggen S-buzz när det gäller dagens stora snackis:

"Kan man inte diskutera politik kan man alltid diskutera handväskor.Timbrofolket verkar ha varit tidigt ute i debatten och förmedlat uppgifterna på twitter. Ett fint bidrag till debatten. Tack Timbro"

Läs också Claes Borgströms utmärkta debattartikel om hur det kommer sig att ingen ifrågasätter Fredrik Reinfeldts 80 000 kronors klocka.

C som i Centralen

Sitter på buss 435C från Stockholm Central till Hemmesta. Ja, du läste rätt. Det går en direktbuss från lilla Hemmesta till Centralen mitt i stora staden.

Det är enkelt, smidigt och tidseffektivt att åka kollektivt. Stockholmare lägger mycket tid på att transportera sig, inte minst till och från jobbet. Närmare 70 procent har mer än 30 minuters restid till jobbet. Siffran kommer från Regionplanekontoret och en intressant skrift som de gjort om Stockholmarna.

För mig ger dessutom resan möjlighet att få lite egen tid där jag hinner läsa kommunala handlingar, blogga, lyssna på fantastiska P1 och till och med läsa en skönlitterär bok då och då.

Åk kollektivt du också.

måndag 18 januari 2010

Tänk om vi kunde få...

Så säger moderater, centerpartister, kristdemokrater och folkpartister hela tiden. Idag sitter vi på seminarium om Översiktsplanen i Värmdö där Kommunstyrelsen är styrgrupp. Anledningen är att vi ska formulera hur Värmdö ska växa och se ut i framtiden. Och hur samhällsplaneringen ske ske utifrån det.

Majoriteten fokuserar dock hela tiden på att det är någon annan som ska lösa problem och utmaningar åt dem. De säger hela tiden -Tänk om vi kunde få.

Tänk om vi kunde få
- fler bostäder
- fler ungdomar som bosätter sig här/väljer att stanna kvar i kommunen
- högskoleutbildning

Men det är ju ni som har ansvaret! Vill ni som styr ha fler bostäder då får ni se till att skapa förutsättningar (läs detaljplaner med mera) för att det ska kunna byggas bostäder. Att vara en politisk majoritet handlar om hårt jobb. Det duger inte att sitta på sin kammare och önska saker.
Medborgardialog
Du är välkommen att tycka, lyssna, diskutera, fundera och fråga om Översiktsplanen. Kommunen anordnar ett antal medborgardialoger i matsalen på Ösby skola. Den första är den 18 februari kl 18.00, då tittar vi närmare på 'Hållbar livstil i Värmdö'. Dialog sker i smågrupper mellan medborgare och förtroendevalda.

Ta chansen
En översyn av Översiktsplanen sker inte så ofta. Den här ska räcka till 2030. Då är min dotter nästan 25 år. Det är nu du kan vara med och påverka hur Värmdö ska utvecklas de kommande 20 åren.

söndag 17 januari 2010

"Läget är katastrofalt"

Titta på det här gripande inslaget. Det är SVT:s utrikeskorrespondent Stefan Åsberg som rapporterar direkt från Haiti.


När en utrikeskorre som varit med om och sett många hemska saker runt om i världen reagerar så här är det riktigt illa.

Haitis folk lider! Det finns inte ens vatten. Vi måste hjälpa dem. Skänk pengar till någon hjälporganisation:


Solidariska sossar i Värmdö gjorde en spontan insamling idag på ett möte och fick snabbt ihop över 500 kronor som vi skickar direkt till Haiti.

Nya (S)-bloggare

(S)-märkta bloggare blir bara fler och fler här i Värmdö. Cecilia Ramning och Björn Fredblad är
två Ingaröprofiler som nu kastat sig in i hetluften och skriver om politik och vardag.

Läs gärna deras bloggar:

www.ceciliaramning.blogspot.com

fredag 15 januari 2010

Bistro Gustavsberg -årets lunchställe

Vad passar väl bättre som årets första inlägg på bloggen än ett positivt Värmdöinlägg?!

Min lunch intogs idag på Bistro Gustavsberg. Det är schyst ställe med bra mat och skön atmosfär. För mig som är inflyttad är det som ett Värmdö i miniatyr. Folk känner varandra och jag får alltid någon ny bekantskap när jag är där.

"Serverar mat som kan förgylla en hel eftermiddag"
Så skriver DN i sin motivering till att utse Bistro Gustavsberg till årets lunchställe 2009. Jättekul och grattis!

Ta en lunch där redan imorgon! Här är länken till deras hemsida>> Bilden är lånad därifrån.