torsdag 29 april 2010

I väntan på VÅM:en

Två uttryck som vi använder mycket på jobbet just nu är VÅP och VÅM. Regeringens ekonomiska vårproposition, VÅP:en, lämnades till riksdagen av finansminister Anders Borg för någon veckan sedan.

I VÅP:en fanns egentligen bara en nyhet, mer stöd till vapenexport. Känns inte så modernt! I övrigt var det en odyssé i mer av samma:

1. Regeringens egen budget visar att man misslyckats med den viktigaste frågan: jobben. Borgerligheten lovade att skapa fler jobb och minska utanförskapet. Det blev tvärtom.
Sverige har massarbetslöshet och 100 000 jobb har försvunnit sedan 2006. Trots detta presenterades en budget som är klinisk ren från politik för fler jobb.

2. Den borgerliga regeringen har bedrivit en ekonomisk politik byggd på idén att klyftor ger jobb. Det är denna idé som ligger bakom att pensionärer beskattas hårdare och att unga arbetslösa lämnas i passivitet. Detta var medvetna val från regeringen, det går inte att skylla på finanskrisen.

Måste det vara så här?

Nej, det är här nästa uttryck kommer in i bilden - VÅM! Det är den rödgröna budgeten som kommer på måndag. Det kommer naturligtvis att vara en offensiv budget för framtidens jobb, en budget som tar ansvar för Sveriges ekonomi och en rättvis budget som är grön.

Håll ögon och öron öppna på måndag.

onsdag 28 april 2010

Svaret

Nu har jag fått svar på frågan i förra bloggposten. Svaret från Lars-Erik Alversjö (M) är att hon agerade som privatperson. Trots att hennes namn följdes av titeln, Utbildningschef Värmdö kommun, i TV-rutan.

Även på följdfrågan om att det måste vara på någons mandat vidhöll Lars-Erik Alversjö (M) att Maria Ljunqvist inte hade något mandat från Värmdö kommun. Jag finner detta anmärkningsvärt och förutsätter att detta föranleder åtgärder av något slag. Jag ser fram emot en rapport om detta i Kommunstyrelsen.

På vems mandat var det?

Klockan 18.00 idag ställer jag följande fråga på Gustavsbergsteater. Välkommen att lyssna på svaret!

Till
Kommunstyrelsens ordförande


Utbildningschefens deltagande i TV-debatt
Värmdö kommuns utbildningschef deltog för någon vecka sedan i en debatt i en nyhetssändning i SVT.

Kommentarerna var minst sagt häpnadsväckande och i debatten pläderade utbildningschefen för att lärarnas arbetstid bör ökas. Eftersom hon deltog som representant för kommunen förutsätter jag att detta är Värmdö kommuns ståndpunkt. Detta har mig veterligen inte diskuterats i något som helst politiskt organ.

Jag vill med anledning av detta fråga kommunstyrelsens ordförande:

På vems mandat deltog Värmdös utbildningschef i TV-debatten?

tisdag 27 april 2010

Littorins smutskastning

Idag fortsatte Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin (M) på Odells inslagna bana och använde sig av samma uttryck. Det i sig är dålig stil men vad som är än mer häpnadsväckande är att han gjorde det i riksdagens kammare.

Naturligtvis är detta inget som herrarna själva har suttit och kokat ihop på sina rum i regeringskansliet utan det är en kommunikationskonsult som har fått bra betalt för att utarbeta detta.

Jag tycker att det är desperat och ovärdigt.

Odells smutskastning

Du måste lyssna på debatten i dagens studio Ett mellan Lars Ohly (V) och Mats Odell (KD). Odell smutskastar Mona Sahlin och hela oppositionen vilket är lågt och desperat. Lars Ohly är grym i debatten.

Klicka på länken och scrolla dig fram till sista fem minuterna (ca 17.35)

http://sverigesradio.se/sida/sandningsarkiv.aspx?programid=1637

Kära blogg...

Jag har fått ett nytt jobb som är väldigt roligt, spännande och utmanande. Den som blivit lidande är du. Min ambition är att ägna dig mer tid nu när jag kommit in i jobbet och tempot. Det finns så mycket jag vill berätta för dig.

Ge mig inte dåligt samvete utan gläd dig åt att jag tänker på dig - ofta.

Jag börjar redan nu genom att posta ett blogginlägg om den stundande valrörelsen.

Kram!

söndag 11 april 2010

Skolan - viktigaste frågan!


Det är mycket som rör sig på Värmdö just nu. Skolan är enligt min mening den viktigaste frågan. Det gäller allt från de usla resultaten i betygsutredningen via ohållbara trafiklösningar vid våra skolor till ett generellt kunskaps- och kvalitetslyft.

Vi antar utmaningen
Det är utmaningar som jag är beredd att ta och som Socialdemokraterna är beredda att jobba med. Skolan behöver dessutom en bred samsyn över blockgränserna.

Engagemang
Att det finns ett stort engagemang bland föräldrar, elever, lärare och rektorer märks både i lokaltidningen, på Facebook och bland de som kontaktar oss.

- Finns det hopp för Värmdös skolor?, skriver Marcus Schaefer i NVP (OBS! Missa inte alla kommentarer!)
- Våra ungar förtjänar en värdigare dialog, skriver Morgan Ågren i NVP

- Barnens skola är en nystartad Facebookgrupp där oroliga föräldrar kräver att vi agerar kraftigt för en bättre skola på Värmdö.
- Rädda Brunns skola är en Facebookgrupp som funnits ett tag men är lika viktig nu som då.

Missa inte
Annika Andersson Ribbings, (S), debattartikel Värmdöbarn förtjänar bättre i NVP.

Ledarskap
Det är som sagt ingen tvekan om att handlingskraft behövs. Valet står mellan ett ledarskap som står bredvid och tittar på och ett som orkar kavla upp ärmarna och vågar ta ett grepp om skolans utveckling. Du väljer. 19 september.

torsdag 8 april 2010

Folkmordet i Rwanda - never again!

Vem minns inte sommaren 1994?! Det var den heta sommaren då Sverige och svenskarna var i extas över fotbollslandslagets landvinningar i fotbolls-VM i USA. Sommarplågan, tillika VM-låten, När vi gräver guuuuld i UuuuSA nynnade de flesta på.

Hänsynslöst mördande
Samtidigt i en annan del av världen mördades hänsynslöst en miljon människor i Rwanda.

I går arrangerade vi Socialdemokrater i riksdagen en minneshögtid för offren. 200 personer från stora delar av världen deltog. Ingvar Carlsson var huvudtalare. Han ledde den FN-utredning som långt senare tillsattes (fem år efter att det hände). Ingvar sade i sitt tal att det var sent men inte för sent.

Överlevare
En ung kvinna som överlevde det ofattbara berättade om hur gudsonen till hennes pappa kom till deras hem och tog tillfånga pappan och hennes bröder. De slaktades kort därefter med machete av gudsonen. Hon berättade också om hur hon och hennes mor, svaga av både hunger och törst, fick gräva sina egna gravar.

Det är fruktansvärt att lyssna till men inte i närheten av hur det måste ha varit att vara i Rwanda vid den här tiden. Det var en gripande men också vacker minneshögtid. Det finns framtidshopp för Rwanda. Man försöker göra upp med sitt förflutna och blicka framåt.

Nutidshistoria
Det är dock en fruktansvärd del av vår nutid som vi då sa aldrig får upprepas. Men inte långt därefter hände det igen (dock inte i Rwanda). För att inte glömma finns exempelvis Forum för levande historia med utställningar och seminarier. Läs vidare här>>

Rwandas ambassad med ambassadören i spetsen är otroligt duktiga på vara goda förebilder och lyfta fram framtidens Rwanda samtidigt som de inte låter oss glömma eller gömma folkmordet. Budskapet är - Never again!

söndag 4 april 2010

Svaret

Sommarjobbssatsningen kommer upp som ärende på KSAU på måndag svarade Kommunstyrelsens ordförande. Det var alltså måndagen den 31 mars. Jag sitter inte med i KSAU men hoppas att ärendet kommer på nästa KS och det då går raka vägen till KF så att vi kan besluta om det på Kommunfullmäktigemötet i april.