onsdag 13 april 2011

VÅP:en ur mitt perspektiv

I regeringens vårbudget var mycket känt redan innan den släpptes. Som vanligt... Två kommentarer på sociala medier sammanfattar kärnan i budget på ett grymt bra sätt:

Har lånat bilden från www.fotoakuten.se
"...har bränt nästa års femte jobbavdrag i förväg på IKEA. Var detta allt vad den dagsaktuella politiken handlar om? Är alla orättvisor lösta?"
" Nu har regeringen motiverat de arbetslösa att börja arbeta fyra gånger. Skulle man inte kunna ta och skippa den femte motivationen och anställa en bunt sjuksköterskor/lärare/vadkattensomhelst så att alla motiverade anställda har en bunt arbeten att söka? Puh, man blir ju smygsosse på kuppen."
Utöver dessa kloka kommentarer sammanfattar jag budgeten så här, utifrån mitt personliga perspektiv:

- (M)ajoriteten vill få pengarna till underhåll av järnvägen att framstå som en satsning. Fakta är dock att de för bara något år sedan plockade bort 700 miljoner från det här området så deras "satsning" på 800 miljoner blev en tummetott.

- Förslaget om höjd alkoholskatt är utmärkt! Jag håller med Anders Borg när han säger "...att det mer ska löna sig att arbeta än att röka och supa...".

- Migrationsområdet behöver mer pengar till boende för ensamkommande flyktingbarn samt till de människor som flyr från krig och förtryck och det har regeringen uppmärksammat. De lägger till pengar i detta utgiftsområde. Det är bra! Men tyvärr flyttas de från biståndsbudgeten till migration. Inga nya pengar alltså.

Inga kommentarer: