torsdag 21 juli 2011

Ingen efterfrågar spritbilar Hamilton

Under de senaste dagarnas nyhetstorka har Carl B Hamilton (FP) försökt starta en debatt om att Systembolagets varor skulle kunna levereras direkt hem till folk. Hamilton som är ledamot i Systembolagets styrelse skriver detta på DN-debatt den 17 juli. Troligen är detta en långsökt testballong som dock snabbt stött på kraftigt motstånd.

Sju av tio svenskar värnar Systembolaget
IOGT-NTO svarade snabbt att Hamilton försöker formulera ett problem som inte existerar. Han säger sig vilja värna monopolet genom detta utspel medan fakta är att sju av tio svenskar tycker att Systembolaget är mycket bra och vill ha kvar det som det är nu. Det skulle också leda till ökad konsumtion vilket precis är motsatsen till vad Hamilton säger sig vilja åstadkomma.

Anna Carlstedt, ordförande i IOGT-NTO, debatterade frågan med Carl B Hamilton (FP) i TV4. Kolla här >>

Lamt försök av en centerpartist
Centern som behöver ta alla chanser att synas för att finnas gjorde genom Per Ankersjö ett försök att slänga in lite ved i den redan falnande brasan genom ett inlägg på DN-debatt två dagar senare. Han bevisar återigen att C är ett parti långt ut på högerkanten som vill slopa hela monopolet.

Inga spritbilar säger Aftonbladet
Aftonbladets ledarredaktion i form av Björn Fridén var både snabb, hård och konkret i sin kritik. Ingen spritbil för Hamilton var rubriken på ledaren. På runt 200 ord är detta en kortkurs i svensk alkoholpolitiks framgångsrecept. Läs denna så får du goda argument för att Hamilton är ute och cyklar.

Vad är problemet?
Erik Wagners blogginlägg om problemformuleringsprivilegiet är också ett mycket intressant inlägg i debatten. Han pekar liksom IOGT-NTO på att Hamilton (och Ankersjö) försöker formulera ett problem som inte existerar.

Fler kritiker
Alkoholläkare Sven Andreasson och Systembolaget själva är några.

Inga kommentarer: