söndag 22 januari 2012

Arrogant och oansvarigt av FIFA som tvingar in alkohol på fotbollsarenorna


2014 är det äntligen dags för fotbolls-VM igen! Som vi har väntat på denna fest. Fotbollens internationalitet gör att all världens folk kan samlas kring detta event -gammal som ung.

FIFA:s alkoholtvång till Brasilien
Men den här gången är det med smolk i bägaren för maktorganet FIFA, internationella fotbollsförbundet, tvingar värdnationen Brasilien att sälja alkohol på alla arenor där matcherna spelas. Det är naturligtvis inte klokt och det finns en mängd skäl för det:

1. Idrott och alkohol hör inte ihop
Idrotten har blivit en kassako för alkoholindustrin men idrotten borde tydligt ta ställning mot alla kopplingar till alkohol. Få idrottare vill blandas samman med stora alkoholkapitalister när barn, unga och för den delen vuxna ser de som idoler för deras prestationer.

2. Fotbolls-VM borde vara en familjefest där alkohol inte hör hemma
Brasilien är ett av de länder som förbjudit alkohol i samband med arenorna och det finns främst två orsaker till det. För det första vill de reducera våldet på och omkring arenorna och för det andra vill de förbättra folkhälsan generellt i landet och då är en minskning av alkoholkonsumtionen ett effektivt sätt. Ytterligare ett argument är att barn måste kunna få vistas i dessa miljöer och då ska det naturligtvis vara alkoholfritt.

3. FIFA:s egen CSR, Corporate Social Responsabilitiy (socialt ansvar på svenska), säger något helt annat. Eller tycker du att stycket nedan, som är taget från deras CSR-kod, passar ihop med deras agerande?!

"Ensuring that the game of football reflects the highest values of society is essential to Fifa. Through its regulations and actions on and off the pitch, Fifa fights negative influences on the game and ensures that fundamental values are respected."

IOGT International reagerar
Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. IOGT International är en av de organisationer som reagerat starkt mot detta. Se pressmeddelandet. Blir det en folkstorm kan vi säkert gemensamt förändra FIFA:s syn på alkohol och fotboll. Jag börjar genom detta blogginlägg och kommer att följa upp genom andra aktiviteter den närmsta tiden exempelvis via twitter.

Har du något tips/någon idé om hur vi kan påverka FIFA? Tveka inte att höra av dig via någon av alla kanaler som finns.

2 kommentarer:

En Dolk som Spetsar frågorna sa...

Hej Andrine,
Du har helt rätt, konstigt nog säger man att hulliganeriet skall bort, nästa dag när man dem med
brännvin.
Hört på bussen av två drickande åskådare på väg till match. "Vilken djävla Djurgårdare skall vi slå på käften idag?" Om man nu kan kalla det fördel så slipper dom i framtiden dricka på bussen eftersom barerna tycks få lov att öppna på våra arenor.
Mycket obra för att inte säga dåligt. Hälsar Jan Dolk

Andrine Winther sa...

Hej,

Ja, visst är det konstigt resonerat av dem? Synd att det ska vara så svårt att skilja på idrott och alkohol.

Vi ses på barrikaderna!