torsdag 26 januari 2012

Minns förintelsen!

På den suddiga bilden syns Kofi Annan, tidigare generalsekreterare för FN (1997-2006), som idag besökte oss i riksdagen. Den 27 januari är utsedd till internationella minnesdagen för förintelsens offer. I år är det också 100 år sedan Raoul Wallenberg föddes och denna kombination gav anledning till detta fina besök.

Kofi Annan tillsammans med oss andra hedrade offren och Raoul Wallenbergs minne. Ett sätt att påminna oss om det fruktansvärda systematiska sätt som man utrotade judar på. Vi får inte i takt med att den drabbade generationen försvinner glömma eller förminska hemskheterna utan vi måste ständigt påminna oss och då är Förintelsens minnesdag ett bra sätt.

Forum för levande historia har ett mycket bra och långsiktigt sätt att arbeta med frågan bland annat genom ett berättarprojekt där överlevande delar med sig av sina minnen till unga för att de i sin tur ska kunna föra den vidare.

Raoul Wallenbergs gärning var stor och han var en mycket modig man med medmänniskors bästa för ögonen. Det borde fler ta efter! Annan sa bland annat att det behövs fler individer som vågar stå upp för medmänniskor och människovärdet.

Brott mot mänskliga rättigheter har även skett i andra delar av världen exempelvis så som folkmordet i Rwanda och vid kriget i Bosnien men sker även idag. Jag och du har ett ansvar för att hävda demokratiska och mänskliga rättigheter. Vi måste delta i debatten, erövra demokratin varje dag och ta ansvar för att föra vidare detta till våra barn och kommande generationer.

Inga kommentarer: