lördag 11 februari 2012

Alkohol behöver inte serveras till 05.00

I 8 av 10 våldsbrott är alkohol inblandat. När man i Norge stängde krogarna 02.00 istället för 03.00 minskade misshandeln med 30 procent. Dessa två argument borde var för sig räcka för att ta rätt beslut i frågan om hur dags krogar ska stänga.

I Göteborg tog i veckan en klok nämnd beslutet att stänga några krogar 03.00 istället för 05.00 (serveringstid är den byråkratiska termen). Dock ska beslutet slussas vidare i det kommunala systemet och det återstår att se om det även högre instanser (KS och KF) består av modiga politiker. Stormen från alkoholindstrin mot stängningstiden är inte uppseendeväckande men det är däremot exempelvis Aftonbladets ledare om att den socialdemokratiska ledningen i Göteborg skulle vara ett "förbud(s)parti".

En socialdemokratisk paradgren handlar om att lyssna på forskning för att ta rätt politiska beslut, en annan del är naturligtvis solidaritet med människor som dricker för mycket (och deras anhöriga) och en tredje handlar om den restriktiva alkoholpolitiken där pris och tillgänglighet är grundbultarna. Hur Anders Lindberg (som i de flesta fall är en resonabel och klok person) fullkomligt gått på alkoholindustrins argument om att den illegala spriten skulle flöda in i Göteborg om några krogar stänger två timmar tidigare är för mig en gåta.

Polisens argument måste också väga tungt i ett sånt här läge. De ser och har statistik på att våldet sker runt krogarna och att tryggheten ökar om alkoholen minskar. Ett helt rimligt samband.

Dansa till fem
UNF, Ungdomens Nykterhetsförbund, vill gärna att krogarna har öppet till fem på morgonen så att man kan dansa sig igenom hela natten tillsammans med sina vänner. Men! Alkoholen kan gott sluta serveras tre. Smart lösning! Läs artikeln i GT.

Provocerande. ...och lite småroligt
Det är fascinerande att debatten om alkohol fortfarande provocerar så många. Och det är faktiskt lite småroligt att det enda argument förespråkarna för mer alkohol, på fler ställen, vid fler tillfällen, har är att nykterhetsrörelsen vill förbjuda alkohol. Det är ett rent falsk påstående och visar hur ouppdaterade och okunniga dessa alkoholivrare är.

Inga kommentarer: