tisdag 7 februari 2012

Lyckligt slut

En följetong i Samhällsplaneringsnämnden har nu fått ett lyckligt slut. Förra året kastade ordförande Peter Frej ut ett antal medborgare som ville lyssna på ett ärende som har betydelse för dem. Jag har skrivit om det tidigare här på bloggen och det var ett reportage om detta i lokaltidningen.

Det var som så mycket annat i Värmdö-politiken en ryggmärgsreflex som senare konstruerades som ett självklart beslut som någon någonstans fattat. Majoriteten hänvisade till en utbildning i nya Plan- och bygglagen, PBL, som vi i nämnden var på i våras.

Vi socialdemokrater föreslog en ordentlig utredning som underlag för beslut om öppna/stängda möten. Vår utgångspunkt är att öppenhet och transparens ska genomsyra politiken så att det är lätt för medborgarna att se och förstå vad vi håller på med. Vi är Värmdöbornas representanter. Vi ska underlätta tillgången till politiken -inte begränsa den!

Utredningen kom fram till att mötena borde vara stängda och majoriteten, i AU, likaså. Vi tyckte att detta var ett mycket märkligt ställningstagande och lade därför ett eget förslag om att mötena ska vara öppna utom i de delar där myndighetsutövning sker, som enligt lagen skall ske bakom stängda dörrar.

Vårt trägna argumenterande och förslag gav resultat. På nämnden ändrade sig de styrande och beslutet är nu att alla ärenden som går hålls öppna för alla.

På nämnden nästa gång kan du alltså titta in en sväng vid 18.00, stora konferensrummet en trappa upp i kommunhuset. Då kommer vi bland annat att diskutera lekparken i Mörtnäs.


- Posted using BlogPress from my iPhone

Inga kommentarer: