måndag 28 maj 2012

Grattis Loreen!

Vilken fantastisk artist hon är Loreen! En enorm röst gömmer sig i hennes kropp och hon är väl värd segern i Eurovision. Hennes orädda engagemang för mänskliga rättigheter inger repsekt och jag blir stolt när hon inte accepterar en ensidigt glammig och glittrig bild av detta stora evenemang.

Hennes tydliga ställningstagande att inte dricka alkohol är definitivt en bonus och sättet att markera det på genom att inte skåla i media efter vinsten är grymt. Accent har skrivit om det när hon vann den svenska uttagningen och Aftonbladet skrev om det när hon vann i helgen.

Ett stort och varmt grattis till dig Loreen!

söndag 27 maj 2012

Mötesteknik

I helgen har jag varit på Piteå Havsbad för att utbilda IOGT-NTO-medlemmar i Norrbotten och Västerbotten i mötesteknik. På väg hem från Piteå slås jag av vilken fantastisk organisation IOGT-NTO är. Vi är en demokratisk organisation som jobbar för ett nyktrare Sverige men vi har också ett självpåtaget uppdrag att ta ansvar för demokratin och se till att mötesdemokratin fortlever och utvecklas på bästa sätt. Det är inte illa!

Hur gör man det då? I alla de sammanhang vi möts runt om i landet tillämpar vi demokrati. Tydligast kommer det till uttryck när vi har möten av olika slag i föreningar och styrelser. Då använder vi en teknik för mötet som bygger på att alla ska kunna delta på jämlika villkor, att det ska vara enkelt att säga sin åsikt och att vi ska ta beslut som medlemmar/ombud kunnat påverka. I detta är vi inte unika - hela ideella sverige gör samma sak i idrottsföreningar, bostadsrättsföreningar, i politiska partier med mera. Men för att bli riktigt bra på det krävs övning och erfarenhet.

Det fiffiga är att när man väl lärt sig mötesteknik så kan man använda det i andra organisationer där man är medlem likväl som på arbetsplatsen, ja till och med hemma vid köksbordet.
Tänk att 23 personer åker från halva norrland för att sitta inne på en utbildning i mötesteknik en solig helg i maj. Och vi gör det med glädje, det är imponerande :-)

Självklart webbsändes hela utbildningen så vill ni använda hela eller delar av den i föreningen eller i er styrelsen är det bara att titta på den via den här länken: http://bambuser.com/channel/IOGT-NTO+Norrbotten Det går förstås också bra att titta på den själv utifrån eget intresse. Vi använde oss också av en så kallad hashtag under helgen. Slå in #mötesteknik på twitter så ser du vad som twittrats om utbildningen. IOGT-NTO och IOGT-NTO Norrbotten finns båda på facebook, gilla gärna deras sidor.

Vi använde oss huvudsakligen av tre material. Ett antal powerpoint-bilder som jag gjort och som kommer att ligga ute på slideshare (sök på mitt namn så hittar du dem), IOGT-NTO:s stadgar och ett matrial som heter Föreningskursen, av Rune Nilsson, som finns hos vårt studieförbund NBV. Med dessa material kommer ni långt.
Vi är många mötesrävar i förbundsstyrelsen och vi kommer gärna till er för att hålla en liknande utbildning. Hör av er!

Och kom ihåg -demokratin kan vi inte ta för given utan den är något vi måste återerövra varje dag.

lördag 19 maj 2012

Mer fest åt folket!


Nu går vi in på sluttampen av Folknykterhetens vecka. Det har varit både party och politik runt om i landet under vår slogan Fest för alla.

Det har också varit en blandning av tradition och nyskapande aktiviteter. En hel lista på sånt som hänt finns här...

Kampanjen lyfter fram den alkoholfria mötesplatsen, nykterheten och gemenskapen genom aktiviteter som inkluderar alla. Den sprider glädje och visar på fördelarna med alkoholfria mötesplatser. Vi vill helt enkel återta det offentliga rummet som idag fylls till allt högre grad av aktiviteter och tillfällen där alkohol förväntas ingå och ingår.

IOGT-NTO-rörelsen är stor och finns i hela landet vilket verkligen ger avtryck en sådan här vecka. Jag är stolt medlem alla dagar men lite extra just den här veckan :-)

måndag 14 maj 2012

Fellesmöte

Så här trevligt hade vi det :-) På bilden, som jag har lånat av Jan Tore Evensen är det jag och Salam som syns i förgrunden.

I helgen var det dags för förbundsstyrelsemöte med IOGT-NTO igen. Det är alltid lika kul och jag får verkligen energipåfyllning av att träffa mina FS-kollegor! Den här gången fick vi dessutom en bonus då våra vänner från norska IOGT:s förbundsstyrelse kom och hälsade på :-) Som systerorganisationer står vi varandra nära och det är enkelt att relatera till varandras utmaningar och glädjeämnen. När vi träffas kallas det fellesmöte, alltså gemenskapsmöte, och det är precis vad det är!

Värvning, alkoholpolitik och lokalt medlemsengagemang är prioriterade områden för oss och de är naturligtvis högaktuella även i Norge. Vi har också ett gemensamt projekt som heter Alkoholfritt.

På lördagskvällen tog vi en utflykt till Fjäderholmarna där vi åt tillsammans och pratade om allt mellan himmel och jord. Vi träffade också på hela UNF:s distriktsordförande gäng vilket var väldigt trevligt. Vi är en stor rörelse som imponerar både i antal medlemmar och i aktiviteter vi genomför.

Jag är så glad att jag får vara en del av detta. Bli medlem du också vet ja!

onsdag 9 maj 2012

Full fart med framtidsfrågorna

Fotograf: Erik Wagner

I IOGT-NTO tar vi oss an de stora (och ofta svåra) framtidsutmaningarna med entusiasm. I helgen startade vi Framtidsforum där vi just nu diskuterar medlemskapet, organisationen och engagemanget. Det är Framtidsgruppen som jag har förmånen att leda som på olika sätt skapar arenor där dessa frågor kan diskuteras.

Christian Dahlqvist vårt digitala geni har gjort ett upplägg med webbföreläsningar och kompletterande frågor som föreningar och andra kan använda sig av för att få ingång ett samtal. Kolla in vår blogg Framtidsforum där hittar du allt.

Ett sätt att utmana sig själv och sin organisation är att bryta sina idéer med andra. Det gjorde vi på Framtidsforum genom att bjuda in LRF och KFUM som är två andra viktiga organisationer.

Här är fler inlägg om Framtidsgruppen som jag skrivit både här och på Förbundsstyrelsebloggen:

http://andrinewinther.blogspot.se/2011/09/iogt-ntos-framtidsgrupp.html
http://andrinewinther.blogspot.se/2012/01/digitalt-mote-via-google-funkade-bra.html
http://fsbloggen.wordpress.com/2012/05/09/nu-ar-det-din-tur-att-vara-med-och-diskutera-medlemskap-och-engagemang/

tisdag 8 maj 2012

Ett litet steg för barnen, ett stort steg för Värmdö

Vi socialdemokrater tar barnens perspektiv i samhällsplaneringen på allvar!

Idag genomförde Samhällsplaneringsnämnden, Bygg- miljö- och hälsoskyddsnämnden och Kommunstyrelsen ett seminarium om just detta tema, på vårt initiativ. Jag är mycket glad för det och för den goda uppslutningen av politiker.Vi fick en bra inblick i det arbete som Göteborgs stad gör kring barnkonsekvensanalyser när det planerar staden, statsdelen, närmiljön och/eller bostaden/platsen. Materialet är lätt tillgängligt på deras hemsida och vi fick många tips och idéer för hur vi kan jobba här i Värmdö.

Värmdö växer så det knakar. Barnen blir fler och fler. Vi behöver bygga många fler bostäder och trafikmängden ökar. Mitt i allt detta behövs platser som barn och unga kan vara på. Platser som är stimulerande, välkomnande, trygga och utvecklande. Även här finns idéer och forskning att plocka gobitarna ur. Inte minst via Movium.

Skälen för att vi driver att Värmdö på ett naturligt sätt ska inkludera barns och ungas perspektiv (och barnperspektivet) är många, här är några:

- Barnen är lika mycket medborgare som oss andra och ska få ta plats i samhället
- Vi vill skapa ett gott samhälle som vi kan lämna efter oss till kommande generationer
- Barnen har ingen rösträtt och därmed ingen röst in i politiken
- Inget annat parti tar barnens perspektiv
- Vi tar innehållet i barnkonventionen på stort allvar

Kommunfullmäktige har på förslag av oss tagit beslut om att barnperspektivet ska genomsyra all samhällsplanering men hittills har ingenting hänt. Vi har därför börjat i det lilla genom att föreslå åtgärder i ärenden som läggs på bordet. Här är några exempel i all enkelhet (som jag gärna utvecklar vid nåt tillfälle):

- Trafiksäkerhet runt skolor och förskolor
- Inventering av lekplatser
- Bygg förskolan i Charlottendal
- Lagt konkret förslag om dagens seminarium om barnperspektivet i samhällsplaneringen
- Bygg den beslutade lekplatsen i Gustavsbergs Centrum

Vi tog ett litet steg idag och jag hoppas, och tror, att vi nu framöver kan öka takten betydligt så att barnperspektivet blir en helt naturlig del i planprocesser och all annan samhällsplanering.

måndag 7 maj 2012

Politik och pion

Frankrike har fått sin första socialistiska president på 17 år! Det är ett stort framsteg för oss progressiva krafter i Europa. Att ett stort EU-land som Frankrike leds av Hollande är oerhört viktigt för människorna men också för övriga länder att förhålla sig till.

Nu blåser vänstervindar i Europa och Sverige kommer förhoppningsvis blåsa med i valet 2014.

Den vackra röda pionen som nästan åkte ut här om dagen började plötsligt blomma igår -ett tecken i tiden!

Posted using BlogPress from my iPhone

tisdag 1 maj 2012

Första maj!

En av de bästa Första maj någonsin! Varför då? Min älskade lilla unge följde med på firandet i Stockholm.

Elsa var peppad efter Carin Jämtins tal och på hemvägen började hon redan skissa på sitt första Första maj-tal som hon ska hålla när hon blir äldre än sju år, dvs redan nästa år ;-) Hennes tal ska handla om skolan, miljön och om barns rätt att vara med och bestämma. Som mamma kan man inte bli annat än stolt!

Under hashtagen #1maj hittar du det mesta twittrandet från dagen.

Unga Örnars hoppborg på Norra Bantorget var förstås också kul :-)

På förmiddagen hade 230 barn uppvisning på logen på Siggesta Gård. Det var dans i alla dess former och de var jätteduktiga! Alla barn och ledare har lagt ned både tid, skratt och svett vilket resulterade i en fullsatt show. Elsa var grym på den dans som hennes grupp tränat in och även här var hennes föräldrar mycket stolta.