tisdag 12 juni 2007

"Free trade" = "Fri handel"?

Är den fria handel som WTO vill uppnå verkligen fri? Vi svenskar har precis börjat fatta att beslut i EU styr vår vardag. I EU har vi insyn. Vi har folkvalda Europaparlamentariker och vi har en vald regering som representerar oss i Rådet men vem är "mitt" ombud i WTO-förhandlingarna?

Är det så att alla gynnas av att det inte finns några spelregler runt den globala handeln? Mitt svar är nej. För det första gynnas enbart stora multinationella företag av det. Småskalig handel har inte en chans att hävda sig i denna konkurrens. Är handeln då fri? Dessutom är det så att WTO inte har något annat än ett liberalt marknadsperspektiv. Det betyder att alla varor hanteras som vanliga varor. Alkohol ska med den utgångspunkten hanteras på samma sätt som en MP3-spelare eller ett par sockar vilket är helt orimligt. Dessutom sammanfaller WTO:s vilja ständigt med t.ex alkoholindustrins vilja, en slump? Jag ställer frågan igen: Är den fria handeln verkligen fri?

Enilgt Ellen Gould, expert på GATS-förhandlingarna är det alltid snabba bud och dålig framförhållning som gäller i WTO och det får enorma konsekvenser för oss. Och vi går här helt omedvetna. Dessutom finns ingen närhetsprincip i WTO. Beslut som tas där kan inte på något sätt ifrågasättas eller lokalanpassas utan ska helt emotsagda implementeras. Vansinne!

Det är dags att lära sig mer om förutsättningarna i WTO och de förhandlingar som sker där!

Inga kommentarer: