måndag 11 juni 2007

Hans Rosling: Absolute shame!

Ny dag på konferensen. Idag inledde regeringens representant, i form av Värmdöbon Ulrik Lindgren som är sakkunnig hos folkhälsominister Maria Larsson, dagen. Det känns tryggt att regeringen fortsätter att vara tydlig i sin alkoholpolitik. De jobbar med effektiva instrument och de ser du här nedan.

12.10 Mest kostnadseffektiva instrumenten för minskad alkoholkonsumtion är:

1. Pris
2. Skatter
3. Agelimit

12.02 Gabriel Romanus ger sitt perspektiv på globala alkoholpolitik. - Vi måste prata om hur vi dricker och hur mycket vi dricker säger Gabriel. - Eller 'to put it in another way' vi måste minska totalkonsumtionen.

09.50 Hans Rosling var suverän, som vanligt. Han hade två budskap till oss:

1. Det svenska vodkamärkets aggresiva och skamlösa marknadsföring i fattiga länder kan endast sammanfattas med två ord: Absolute shame!

2. Statistik skall vara allmän egendom. Alla ska ha tillgång till den statistik som finns när det gäller t.ex utvecklingen av alkoholkonsumtion så att vi kan ta vettiga beslut om hur vi vill att världen ska se ut i framtiden. OECD kan inte få pengar från länder och sedan sälja tillbaka statistiken.

09.10 Konferensen är igång. Först talare är Hans Rosling. Han brukar alltid vara bra så det här ser jag fram emot.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Skandal. Hade möte på morgonen och rusade till konferensen för att lyssna på Rosling. Och så hade han redan pratat! Håll er till programmet. Grr...

Andrine Winther sa...

Jag håller med dig Pierre! Speciellt som det antagligen var konferensens bästa inlägg (kan jag redan på måndagen säga trots att konferensen pågår hela veckan).

Jag hoppas dock att vi blir överraskade och vi har ju mitt framträdande i slutpanelen att se fram emot ;-)

/Andrine