söndag 21 september 2008

Haiti - fattigaste landet i Latinamerika

Hispaniola är den lilla karibiska ön som delas av länderna Dominikanska Republiken och Haiti. Haiti är det fattigaste landet i Latinamerika. Där lever 9 miljoner människor på en yta som är något mindre än Dalarna.

När vi för några veckor sedan höll andan när orkanen Gustav drog in över New Orleans och all världens media följde följde orkanens väg så hade den redan slagit till med full kraft mot Haiti. Men för oss är Haiti bara en liten ö som råkar ligga i orkanens väg på väg in mot det stora landet USA, som vi identifierar oss med.

Missförså mig rätt. Katrina slog oerhört hårt mot New Orleans och speciellt de fattiga människorna där. Det var en fruktansvärd ödeläggelse i spåren av orkanen.

Men just nu är över 800 000 människor hemlösa i Haiti. I DN skriver Erik De La Guerra "...De bruna och smutsiga vattenmassorna som täcker Gonavies luktar illa av avföring och räcker ibland ända upp till bröstet när man vadar genom dem. Men många har inget annat val än att dricka vattnet, eftersom det är den enda vätskan som finns att tillgå."

I New Orleans står militärens fordon på rad med rent vatten. Vem bryr sig om de fattiga Haitierna?

Haitis BNP per capita är 614 dollar. Jämför det med Brasiliens 6 842 eller USA:s 45 594 dollar.

Hur kommer det sig att Haiti och dess folk inte förtjänar att synas i TV-kamerorna?

(Bild: flaggan är lånad från Wikipedia)

Inga kommentarer: