tisdag 30 september 2008

Proppen gick ur

Så kom den till slut. Infrastrukturproppen. Regeringen fortsätter med sin orättvisa politik. Skattesänkningar för de rikaste och istället ska kommunala pengar som tas från skola, vård och omsorg betala kalaset. Det kallas med ett fint ord för medfinansiering.

Medfinansiering betyder i klartext att till exempel kommuner ska betala vägar som är ett statligt ansvar i stället för att använda dem till den nödvändiga mjuka infrastrukturen som är dess ansvar.

Ett väldigt tydligt exempel är Skurubron. Bron är den enda infartsvägen för oss på Värmdö, och en stor del av Nackaborna, till Stockholm och vidare ut i andra delar av Sverige. Det är helt orimligt och nära nog utpressning att säga att om Skurubron ska byggas ut så krävs en medfinansiering från kommuner som har ett intresse av att det kommer till stånd (läs: framförallt Värmdö).

Hur infrastrukturministern, Åsa Torstensson, utan att skämmas kan stå och säga att staten förstärker anslagen till infrastrukturen med 4 miljarder per år och 46 miljarder totalt är obegripligt. De miljarderna ska ställas i relation till den medfinansiering på 30 miljarder (inklusive finansiering från privata företag) som är känd redan idag.

Regeringen tänker sig också att förändra lagstiftningen så att det ska bli enklare med medfinansiering. Det är uppenbarligen den moderatstyrda regeringens framtida melodi.

Så här säger Ibrahim Baylan, infrastrukturpolitisk talesperson för socialdemokraterna, om proppen.

Bilden är lånad från Amiga

Inga kommentarer: