måndag 2 mars 2009

EU-ordförandeskapets logga

Under pompa och ståt lanserade regeringen idag, med EU-minister Cecilia Malmström i spetsen, loggan som ska symbolisera Sverige och det vi vill åstadkomma under ordförandeskapet. Så här ser den ut:Jag antar att det är många hjärnor som har jobbat hårt. Och det är säkert mycket energi nedlagd på att få en logga som kan stå symbol för det regeringen vill genomföra och förmedla. Det är 1,3 miljoner kronor senare och jag tycker vid första anblicken att loggan är snygg.

Det blåa och gula symboliserar Sverige kan man anta. Jorden i centrum. Den snälla tolkningen är att ljuset kommer från norr och sprider sig ut över Europa under vårt ordförandeskap. Dessutom som ett S(verige).

Men jag kan inte få bort känslan av något inte riktigt är som det ska. Det känns som att loggan förmedlar lite av vårt vikingaarv. Vi svenskar ska ut och ta över världen. Kolonialisera. Europa är ljuset och resten av världen ligger i mörker. Jag hoppas att jag har fel men spontana reaktioner ska man inte vifta bort. Förhoppningsvis känner inte resten av världen samma sak som jag.

Webbadressen till ordförandeskapets hemsida presenterades också http://www.se2009.eu/

Men loggan är ju miljoner gånger snyggare än Tjeckernas...

3 kommentarer:

Jakob Fritzell sa...

Jag tänker Superman goes Yin & Yang på svenska.
Men helt ok.

La famiglia sa...

Jag kan inte låta bli att jämföra med SonyEricssons logga, respektive den för nya Silverdal i Sollentuna.

Andrine Winther sa...

Det är två spännande kommentarer! Loggor sätter verkligen igång både fantasin och associationer.