måndag 9 maj 2011

Grattis då EU, sa femåringen

På SL-bussarna vajade en svensk flagga och en EU-flagga. För den som passerade Centralen skymtade kanske Kommissionens monter förbi. Och någon kanske har läst en artikel eller ett inlägg i sociala media om att det är Europadagen idag.

Själv har jag firat. Eller kanske snarare uppmärksammat -Europadagen den 9 maj.

På ABF-huset i Stockholm har många av oss EU-nördar varit på en fullspäckad dag med seminarier och debatter som tagit alla möjliga och omöjliga perspektiv på EU.

Handel, migration, arbetskraft, fackliga rättigheter, ungdomar, framtid, ekonomisk kris och styrning, framtidens utvidgade Europa, fiskeavtal och många, många andra. Politiker, experter, tjänstemän, media, organisationsföreträdare och intresserad allmänhet. Alla var där!

Marie Granlund (S), vice ordförande i EU-nämnden diskuterade ekonomisk styrning efter krisen med Anna Kinberg Batra (M). Jens Holm (V) och Christofer Fjellner (M) debatterade handel som mål eller medel. Men det seminarium som drog överlägset mest folk handlade om ungdomars framtid.

På väg hem från dagis lyssnade vi som vanligt på Studio Ett när femåringen plötsligt utbrister "- Grattis då EU!". För oss vuxna är EU ett projekt. Någonting lite udda, ganska overkligt, långt borta. För min femåring och alla andra barn är EU en naturlig del av vardagen.

När Schuman den 9 maj 1950 kallade till presskonferens för att säga att Frankrike tillsammans med Tyskland skulle samarbeta om kol- och stålmarknaden, något som på den tiden var ett stort steg, så kunde han nog aldrig tänka sig att det skulle leda till ett framgångsrikt fredsprojekt som vi tar för givet.

Grattis på Europadagen!

Inga kommentarer: