tisdag 23 april 2013

Tajming, kunskap och lite tur - Alkoholpolitik i EU

Tre saker jag gillar skarpt: EU, folkbildning och den digitala revolutionen. Och idag fick jag möjlighet att kombinera dessa tre genom att vara gäst i en studiecirkel om alkoholpolitik i EU via Skype. IOGT-NTO är det som huserar cirkeln och den görs naturligtvis i samarbete med vårt eminenta studieförbund NBV. Det kan verkligen inte bli bättre :-)

Vill du lära dig mer om alkoholpolitik, EU, både och eller nåt helt annat är det grymt att köra det i studiecirkelform. Ett mycket bra studiematerial är det som du ser framsidan av ovan EU och Alkoholen.

IOGT-NTO:s påverkansarbete i Bryssel bygger i allt väsentligt på folkrörelsen med det vi kallar folkrörelselobbyister. Det innebär att du som medlem i IOGT-NTO kan få möjlighet att åka ner till Bryssel och där träffa Europaparlamentariker, EU-tjänstemän, organisationer, företag och andra för att lära mer om EU och opinionsbilda i frågorna.

Vi har även fantastiskt duktiga tjänstemän som inte bara jobbar med EU-politik i Bryssel utan också här på hemmaplan. Enkelt kan man säga att halva alkoholpolitiken formas där och andra halvan här. Europaparlamentet och Kommissionen är viktiga aktörer i Bryssel men en minst lika viktig del är ministerrådet, det vill säga den svenska regeringen, och den påverkas bäst genom uthållig påverkan här hemma.

Vill du veta mer om IOGT-NTO:s påverkansarbete sedan EU-inträdet rekommenderar jag boken Tajming, kunskap och lite tur. Den bygger på intervjuer med IOGT-NTO:s förra ordförande Sven-Olov Carlsson som ger en intressant och personlig bild av hur vårt EU-arbete utvecklats genom åren. Självklart finns även denna som studiecirkel för er som vill.

Det är enkelt att och kul att lära nytt och fördjupa sina kunskaper kring den så viktiga alkoholpolitiken. Skype som verktyg för att köra en cirkel är kanon. Samla ihop ett gäng trevliga människor och sätt fart. PS. Ni kan ju befinna er på helt olika platser i Sverige och världen!

Pepp är det minsta man kan säga om kvällens gästspel, det var verkligen jättekul!

Inga kommentarer: