Ansvar för ekonomin
Den ekonomiska krisen fick mest utrymme av alla frågor i talet. Inte så konstigt då den senaste tidens finansoro är mycket närvarande inte minst i media och därmed i folks sinne. Reinfeldt spelar ut sitt starkaste kort om ansvar för ekonomin. Det är klokt av en statsminister som har starkt stöd i denna fråga och inte har några idéer om framtiden.
Skylla ifrån sig och rädda sitt eget skinn
Talet användes också som ett sätt för Reinfeldt att svara på kritiken mot hans osynlighet under sommarens tragiska händelser i Norge. Man behöver minsann inte springa till media var och varannan minut och säga en massa saker, var hans svar. Den andra delen handlar om stöket inom Alliansen som jag återkommer till senare.
Inget nytt, inget framtidsfokus
Dåtid, preteritum, imperfekt, förr, förut är alla bra ord att sammanfatta talet. Statsministern fokuserade nästan enbart på vad Alliansen åstadkommit tidigare och det vet vi alla att man inte får väljarnas förtroende på.
Räkna hur många gånger han använder ordet ansvarsfull
Jag lägger med länken till talet så att du själv kan lyssna och se om du håller med mig i min analys. Kom ihåg att räkna hur många gånger han använder orden ansvar och ansvarsfull för jag skulle gärna vilja veta hur många gånger han fick in de orden i talet. Jag gissar på ett femtiotal.
4 minuter Juholt
Huvudmotståndaren till Reinfeldt är Håkan Juholt och Moderaterna är uppenbarligen skitskraja för honom. 4 minuter eller 8 procent av sitt tal ägnade Reinfeldt åt att försöka förlöjliga Juholt, Socialdemokraterna och vår politik. Och han gjorde det på ett översittartyp sätt. Det gör bara någon som är orolig och rädd.
Allt till alla
Jobbet med att sätta bilden av att Socialdemokraterna vill ge allt till alla fortsätter oavbrutet. Det roliga i kråksången är att Reinfeldt så sent som i måndags fick stå inför all Sveriges media och erkänna att han lovat allt till alla och att det nu inte kan bli så.
Av alla löften blev en tummetott
Löftena om sänkta skatter, både för den som jobbar och den som är pensionär, om satsningar på skolan, vården, rättsväsendet, omsorgen om våra äldre och så vidare blir inte verklighet. Av alla löften blir det en sänkt restaurangmoms. Fler jobb behövs men det är inte de här som kommer att konkurrera med de som växer fram i Indien och Kina.
Svårigheter inom Alliansen -på väg mot en fars...
Hägglund var självsäkert ute i media igår och talade om att det är klokt att Moderaterna nu bestämt sig för att det femte jobbskatteavdraget inte blir av. Är det något som ska få pengar i höstbudgeten så är det skattesänkningar för de som inte jobbar -pensionärerna. Hägglund blev överkörd.
För Björklund är det satsningar på lärarnas som är viktigast. Femte jobbskatteavdraget är inte så prioriterat för Folkpartiet. Men nu verkar det inte bli några större resurser till detta utan Reinfeldt pekar bara på alla förändringar som sker inom skolan med ny skollag och så vidare, det får räcka.
Reinfeldt flörtar med nya centerledaren
Det parti som uppenbarligen är vinnare i Alliansens budgetstrid är Centern. De får sin sänkning av restaurangmomsen. Vad det beror på kan man spekulera i. Reinfeldt hyllade i sitt tal Maud Olofsson och hennes förmåga att som han kallar det förändra sitt parti. Det vill säga att hon gjort Centern till Moderaternas lillebror som alltid säger ja till storebror. Det är positivt för Moderaterna men har hittills varit negativt för Centerns opinionssiffror.
Reinfeldt är mån om att även den kommande partiledaren ska rätta in sig i ledet och inte börja med några självständighetstendenser. Därav hyllningen till partiet och inviterna till deras nästa partiledare. Det kostar oss skattebetalare en sänkt restaurangmoms för att Centern byter partiledare.
Finns det inget bra i talet?
Jo, det gör det. För det första har han rätt i att det är tack vare ordentliga regelverk för ekonomin som Sverige inte dragits in i en statsfinansiell kris. Det är tack vare att vi socialdemokrater efter nittotalskrisen jobbade hårt för att konstruera och införa dessa.
Reinfeldt hedrar Jens Stoltenbergs ledarskap och sättet han hanterat det fruktansvärda massmordet på engagerade socialdemokratiska ungdomar och regeringstjänstemän. Han menar att Stoltenbergs svar om mer öppenhet och demokrati är rätt och det håller jag helt med om.
Avslut
Statsministern har inte mycket att komma med. Idéerna för framtiden saknas, frustrationen hos småpartiernas väljare att de inte får utdelning av Allianssamarbetet ökar och alla löftena om sänkt skatt och satsningar på välfärden uteblir.
Det blir en spännande höst!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar