söndag 8 april 2012

Alkoholindustrin vill gärna förknippas med James Bond

I DN:s kulturbilaga läser jag att James Bond i nya filmen Skyfall byter sin Martini mot öl. När jag läser vidare i ursprungskällan adage.com ser jag att ölbolagets marknadschef Ms. Lysyj säger så här om samarbetet: "The combination of the substance and style is going to be really powerful."

Alkoholindustrin hävdar i många sammanhang att de inte sysslar med att koppla ihop livstil med "sin" alkohol, ändå är det precis den strategin de använder i alla sammanhang. Nu förknippas ju Bond med sin Martini redan idag så vad är problemet, säger du?

Industrin har ett intresse av få det att framstå som att vi dricker en konstant mängd alkohol och att de bara konkurrerar sinsemellan om vad, och vilket märke, vi dricker.

Det skulle alltså betyda att Bond ber om en "Brewed, not stirred". Men forskning visar att vi globalt dricker mer. Alkoholindustrins aggressiva marknadsföring leder alltså, i motsats till vad de själva hävdar, till att fler dricker mer.

I slutändan adderar alltså Mr. Bond en, två eller tre öl till sina martini.


- Posted using BlogPress from my iPad

3 kommentarer:

Fredrik sa...

Kom osökt att tänka på folkomröstningen om Rusdrycksförbud 1922 och vad som skulle hänt om den slutat annorlunda. Hade ett sådant förbud kunnat upprätthållas eller skulle vi fått det som i Chicago?
Kom även att tänka på de som driver på legalisering av marijuana som brukar lyfta fram att det är mindre farligt än alkohol(och tobak). Tycker det är en märklig värdemätare för är helt säker på att om alkohol hade dykt upp nu (eller tobak för den delen) hade dykt upp nu så hade det varit totalförbjudet. Det är få saker som ställt till med så mycket elände. Men nu är det lagligt och självklart så vill producenterna sälja så mycket som möjligt.

Andrine Winther sa...

Hej,

Jag förstår ditt reonemang och det är säkert så att m alkohol introducerades idag skulle det klassas på ett helt annat sätt.

Alkohol är inte vilken vara som helst därför omgjärdas det av olika typer av restriktioner. Alkoholindustrin måste ta ett större ansvar men då de inte gör det så tvingas stater och EU till lagar som håller dem i någorlunda schakt..

Fredrik sa...

Skulle önska att Alkoholindustrin skulle ta ett större ansvar men tror nog tyvärr att det är just önsketänkande. Naturligtvis så finns det även i denna industri aktörer som tar ansvar, men jag tror inte att man någonsin kommer att få alla att göra det. Blir nog upp till konsumenterna och politiken att tvinga fram det. Men där är jag inte helt säker på att det går åt rätt håll. Här som på många andra håll så känns det som solidariteten är på tillbakagång och man sätter de egna behoven av billig sprit först utan tanke på vad det kan ställa till med hos andra.