måndag 19 september 2011

Nu blir spritbilen verklighet

Bild: http://www.fotoakuten.se/

Idag kom så förslaget från Systembolaget om att inför en ny form handel genom att köra hem alkoholen direkt till kundens dörr. När Carl B Hamilton (FP) och ledamot i Systembolagets styrelse i somras släppte denna testballong var det många som trodde att han fått för mycket av nämnda vara men så var alltså inte fallet. Det var ett helt kallt beräknande ifrån Systembolagets sida. Jag skrev då på bloggen att ingen efterfrågar spritbilar. Deras bedömning var att utspelet som kom mitt i smällvarma sommaren inte gav upphov till en total opinionsstorm och därför väljer de nu att förverkliga detta.

Argumenten mot hemkörning är många. Det är svårt att kolla och hålla åldersgränsen, förhindra langning, det är svårt att kolla nykterheten, hur hanteras öppettider, barn som redan lever i vidriga alkoholmiljöer får föräldrar som inte ens behöver lämna huset eller lägenheten för att köpa mer sprit, det leder sannolikt till högre konsumtion och så vidare, och så vidare...

Norgeexemplet visar på dessa svårigheter.

Finns det något argument som stödjer förslaget? Nja, det skulle möjligtvis vara att det i dagsläget finns ett stort antal utländska aktörer som pysslar med detta vilket i princip sätter monopolet ur spel. Det är naturligtvis inte bra men det borde finnas andra sätt att lösa den problematiken -bara man vill.

Systembolagets VD Gerger säger att de bara kommer att omfördela den handel som Systembolaget redan har. Det oerhört naivt att säga så eftersom fler kanaler till att köpa alkohol kommer att leda till mer handel och där med mer konsumtion.

Sven Andréasson, alkoholläkare och ledmot i styrelsen som när förslaget som i somras var tydlig med att det skulle leda till högre konsumtion och vara dåligt för folkhälsan verkar nu ha köpt argumenten med hull och hår.

Systembolaget är förslaget till trots inte ensamt skyldiga. Regeringen sviker dubbelt genom att inte avfärda hemkörning och dessutom låta bli den utlovade skattehöjningen på alkohol.

Många frivilligorganisationer är kritiska till förslaget, inte minst IOGT-NTO och KRIS. Även Socialdemokraterna har genom Lena Hallengren uttryckt stark skepsism till förslaget.

Sverige behöver inte mer alkohol, vi behöver mindre. Förslaget får helt klart tummen ner från mig.

Inga kommentarer: