Bilden: Europeiska rådets ordförande Herman van Rompuy har bråda dagar
Hela natten diskuterade de, Europas ledare. Krisen som just nu har skepnaden av en skuldkris måste till varje pris bekämpas men hur ska det gå till?
Tysklands förbundskansler Merkel och Frankrikes president Sarkozy har kokat ihop ett förslag. Deras medicin handlar om mer budgetdisciplin och kontroll över ländernas ekonomiska politik. För detta krävs en ändring i fördraget vilket inte är gjort i en handvändning -som tur är.
Eftersom "Merkozy" verkar tro att de kan diktera villkoren för alla andra länder var många förvånade över att förslaget som, efter många djupa veck på många pannor, kom ut av toppmötet var ett mellanstatligt avtal. Avtalet är till för det så kallade EU17, det vill säga euroländerna, men med möjlighet för andra länder att ansluta sig.
Det har redan skrivits spaltmeter om det nya förslaget och alla försöker analysera vad det egentligen innebär. Klart står det dock att vi Socialdemokrater inte motsätter oss att euroländerna går vidare i sitt samarbete för att lösa den allvarliga kris de befinner sig i och hindra att framtida kriser uppstår. För vår del står det dock klart att svenska folket sagt nej till euron i en folkomröstning och därför ska vi inte ansluta oss till avtalet.
Stort medialt genomslag för S
Uttalanden från Marie Granlund (S), vice ordförande i riksdagens EU-nämnd, vår partiledare Håkan Juholt och vår ekonomiskpolitiska talesperson Waidelich finns i princip alla media. Här är några:
Och till och med i internationell press, bland annat i TheLocal
TCO och LO är för att vi inte går in i avtalet
Liksom oss socialdemokrater tycker både TCO och LO att Sverige ska säga nej till Eurozonspakten. Den uppmaningen skickar de till Riksdagen och regeringen idag. Brevet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar