söndag 16 oktober 2011

Occupy Wall Street


Occupy Wall Street är namnet på den gräsrotsrörelse som uppstått som en motreaktion mot arbetslöshet och ekonomisk ojämlikhet. Med den arabiska våren som förebild och inspiration är det en folklig resning för jämlikhet, demokrati och ekonomisk rättvisa. Bilden blir stark när protesterna sker mitt i den globala ekonomins Mecka -Wall Street.

Rörelsen startade för bara en månad sedan, den 17 september, men har redan spritt sig till 100 städer runt om i USA och 1500 städer i hela världen. Den globala rörelsen går under namnet Occupy Together.

Igår var den första synkroniserade Global Day of Action där protesterna skedde globalt. OWS har nu även nått Sverige och under gårdagen skedde protester på ett tiotal ställen i landet. I Stockholm manifestationen på Sergels torg och budskapet är här liksom på andra ställen att folk fått nog av ökade klassklyftor och ekonomiska system i full frihet som hamnar på gränsen till att vara korrupta.

Det som händer nu är att pendeln slår. Folk köper inte att utveckling sker på bekostnad av andra. Det är vad vi socialdemokrater menar när vi säger "värdeburen tillväxt". Tillväxt och utveckling ska ske på ett hållbart sätt inte bara ekologiskt utan även ekonomiskt och socialt.

Jag välkomnar denna reaktion på utvecklingen i världen. För mig som socialdemokrat är den sund och vi som politiker ska definitivt ta denna oro, ilska, vånda på allvar.

Rörelsen finns också på twitter under #OWS.

Inga kommentarer: