söndag 23 oktober 2011

Solvatten

Bild: www.fotoakuten.se

Rent dricksvatten är helt nödvändigt för att vi ska klara oss. I stora delar av världen är det en bristvara vilket ger upphov till mycket lidande. När vi startar kranen förväntar vi oss att det ska komma vatten ur den och att det ska gå att dricka. På andra håll går största delen av dagen åt för människor, främst kvinnor, att hämta vatten. Det är ett tungt jobb och ofta får man gå långa sträckor till brunnen. Men inte nog med det. När man kommer hem måste vattnet renas genom att kokas, ibland över öppen eld, vilket är tidskrävande.

Det är ofattbart att vi 2011 fortfarande inte kan förse alla med rent vatten.

Petra Wadström är en svensk tjej som uppfunnit Solvatten. En uppfinning som kan rädda livet på hundratusentals människor. Har du hört talas om det? Inte? Är det inte konstigt att att en innovation som kan ge fattiga människor ett mycket bättre liv knappast når tidningarnas nyhetssidor eller morgon-TV:s soffor?!

Solvatten är helt enkelt två femliters vattenbehållare som sitter ihop och kan fällas ut som en bok. "Sidorna" släpper igenom ultraviolett ljus som är bakteriedödande och "pärmarna" fixar en slags pastöriseringseffekt. Tänk vad man kan åstadkomma med hjälp av solen, ingen elektricitet behövs!

Läs reportaget i Coops tidning där Wadström är årets Änglamarksstipendiat. I juryns motivering står bland annat så här: "Solvatten är en enkel lösning på ett stort globalt problem."

Uppfinningen kan mycket väl ges ett fredspris enligt min åsikt. Krig och konflikter runt om i världen kan utvikas genom att fler får rent vatten vilket i sin tur kan leda till utveckling när föräldrar kan jobba istället för att ägna dagarna åt att hämta och bearbeta det nödvändiga vattnet vilket i sin tur kan leda till att barnen kan gå i skolan. En vinst för alla!

Inga kommentarer: