måndag 31 oktober 2011

Artipelag -en vision som snart är verklighet


Bara kilometer från min bostad ligger en byggarbetsplats där en idé nu växer fram i form av en 9 000 kvm stor konsthall. Björn Jakobson är en entreprenör som är mest känd för sitt företag BabyBjörn, som många av oss småbarnsföräldrar känner till, men som snart kommer att bli rikskändis -ja, kanske världskändis- för sitt projekt Artipelag.

Med förebilder som Louisiana och Guggenheim i Billbao sätter han ribban högt för konsthallen på Hålludden på Värmdö. Idag fick jag som ledamot i Kommunstyrelsen möjlighet att besöka bygget och se hur denna vision av en konsthall i världsklass och i samklang med naturen sakta men säkert växer fram i vår underbart vackra skärgård. Jag var med när första beslutet togs och ser fram emot att vara där när den Om 213 dagar ska den öppna. Enligt uppgift är de första åren redan välfyllda av spännande utställningar.

Nyréns Arkitektkontor var det företag som till slut fick möjlighet att rita konsthallen och jag kan utan vidare lova att det är något utöver det vanliga. Som ständig barnivrare är det underbart att lyssna till Björn Jakobson när han, trots sin ålder över åttio år, med entusiasm berättar om att barnen ska få ta plats och ha plats i, utanför och runt lokalerna.

Bild: Vy över Baggensfjärden som är det första som välkomnar besökarna som kommer med båt samt det första besökaren som går in i konsthallens entré möts av

Med lika stor iver talar han om hur viktigt det är att det byggs i samklang med naturen. Överallt finns stora fönsterpartier ut mot Baggensfjärden för att förmera upplevelsen av konsten och den vackra omgivande miljön. En stor del av berget finns i en av restaurangerna och i nedre planet finns en hel lång vägg av berget.

Sedumtak, spännande vinklar och vrår där man ska kunna sitta och sola och njuta av utsikten är självklarheter för Jakobson precis som den spång man byggt från konsthallen ner till vattnet. Det ska vara enkelt att åka båt från stan ut till Hålludden. Oavsett om du är funktionshindrad eller inte ska du kunna ta dig från bryggan upp till konsthallen. Han är mycket noggrann med att bygget ska göra minsta möjliga åverkan på den sköna naturen runt omkring men samtidigt ska den vara tillgänglig för alla besökare.

Konsthallen ger också stora möjligheter för jobb här på Värmdö. Bara restaurangerna kräver personal om 70 personer på samma gång. Min förhoppning är att vi kan få en större inpendling till kommunen tack vare konsthallen.

Bild: Här är jag tillsammans med två av S-kollegorna i Kommunstyrelsen Nils-Erik Särnbrink och Annika Andersson Ribbing. Vi är lika entusiastiska alla tre efter besöket.

Jag känner mig upprymd som ett litet barn av besöket och det finns mycket mer att säga om denna fantasiska idé men jag slutar här för idag. Vill du läsa mer och se fler bilder finns ett antal länkar nedan.

Artikel i NVP
Blogginlägg på sweden.se
Reportage i Sveriges radio

söndag 30 oktober 2011

Halloween

Vet inte om jag är speciellt förtjust i påhittet med halloween men lika fullt finner jag helt plötsligt att jag är mitt uppe i det. Den här fina pumpan som farmor och Elsa gjort gillar jag i alla fall :-)


Elsa har varit på sitt första disco någonsin, fem och ett halvt år gammal. På skolan arrangerades disco med halloween-tema och vår dotter var världens finaste prinsesshäxa!

tisdag 25 oktober 2011

Socialdemokratisk valframgång i Schweiz

Schweiz har ett ganska mysko system när det gäller hur en regering bildas. Det är liksom förutbestämt hur många platser respektive parti har. Så när det här om dagen var val i Schweiz var det ingen som trodde att det skulle bli någon förändring i regeringen. Däremot kan det bli förändringar i parlamentet.

Sorgligt nog går det främlingsfientliga partiet framåt och blir största parti. Betydligt gladare nyheter är att socialdemokraterna går framåt och tar 3 nya mandat i parlamentet. Gratulationer till våra kamrater i Schweiz!

måndag 24 oktober 2011

Moderaternas historieförfalskning

Hur kan ett parti som kallar sig statsbärande förfalska historien medvetet? Det är för mig en gåta. Som tur är har det gett upphov till mycket stark kritik, inte bara bland personer på vänsterkanten utan även bland folk på högerkanten och av sådana som som kan svensk historia.

På sidan 6 (näst sista stycket innan rubriken Hållbar tillväxt) i deras idéprogram som antogs av stämma i helgen kan man läsa följande:


"Vi människor har en stark känsla för rättvisa. Orättvisor upprör oss ofta djupt.
Kampen för rättvisa har också historiskt varit en stark drivkraft för rösträtt,
mot apartheid, för jämställdhet, mot diskriminering och för rättsstat. För
Moderaterna är rättviseperspektivet ständigt närvarande. "

Det är helt enkelt inte sant och trots det hävdar moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten med en dåres envishet att det är sant, ända tills DN:s reporter talar om för henne att hon ljuger. Ett försök att dra upp foten ur klaveret funkar heller inte så bra.

Moderaterna har röstat emot allmän rösträtt (1904-1918) såväl som kvinnlig rösträtt (1919). Läs hela listan på viktiga avgörande steg i vår utveckling som de röstat mot. Jag skrev ett blogginlägg om detta den 16 augusti förra året. Skriv gärna ut listan och sätt upp den på lämpligt ställe.

söndag 23 oktober 2011

Solvatten

Bild: www.fotoakuten.se

Rent dricksvatten är helt nödvändigt för att vi ska klara oss. I stora delar av världen är det en bristvara vilket ger upphov till mycket lidande. När vi startar kranen förväntar vi oss att det ska komma vatten ur den och att det ska gå att dricka. På andra håll går största delen av dagen åt för människor, främst kvinnor, att hämta vatten. Det är ett tungt jobb och ofta får man gå långa sträckor till brunnen. Men inte nog med det. När man kommer hem måste vattnet renas genom att kokas, ibland över öppen eld, vilket är tidskrävande.

Det är ofattbart att vi 2011 fortfarande inte kan förse alla med rent vatten.

Petra Wadström är en svensk tjej som uppfunnit Solvatten. En uppfinning som kan rädda livet på hundratusentals människor. Har du hört talas om det? Inte? Är det inte konstigt att att en innovation som kan ge fattiga människor ett mycket bättre liv knappast når tidningarnas nyhetssidor eller morgon-TV:s soffor?!

Solvatten är helt enkelt två femliters vattenbehållare som sitter ihop och kan fällas ut som en bok. "Sidorna" släpper igenom ultraviolett ljus som är bakteriedödande och "pärmarna" fixar en slags pastöriseringseffekt. Tänk vad man kan åstadkomma med hjälp av solen, ingen elektricitet behövs!

Läs reportaget i Coops tidning där Wadström är årets Änglamarksstipendiat. I juryns motivering står bland annat så här: "Solvatten är en enkel lösning på ett stort globalt problem."

Uppfinningen kan mycket väl ges ett fredspris enligt min åsikt. Krig och konflikter runt om i världen kan utvikas genom att fler får rent vatten vilket i sin tur kan leda till utveckling när föräldrar kan jobba istället för att ägna dagarna åt att hämta och bearbeta det nödvändiga vattnet vilket i sin tur kan leda till att barnen kan gå i skolan. En vinst för alla!

fredag 21 oktober 2011

Stans coolaste hotell fixar det som Värmdö-(m)ajoriteten inte klarar av

Bild: www.fotoakuten.se

Nordic Light Hotel är ett grymt snyggt och modernt hotell mitt i centrala Stockholm. De har infört köttfria måndagar beskriver VD Satu Andersson för DN. Hotellet vill bidra till en bättre miljö och det är väl känt att köttproduktion är negativt ur miljösynpunkt.

För nästan två år sedan lämnade vi socialdemokrater i Värmdö in en motion om att införa en vegetarisk dag i våra verksamheter. Skälet var det samma. Miljö- och klimathänsyn. Dessutom bidrar köttfri mat till en bättre hälsa vilket är en bonus i sammanhanget.

Med moderaterna i spetsen röstade de andra partierna, inklusive Miljöpartiet, ner vår förslag. Debatten var stundtals raljerande ifrån (m)ajoritetens sida med argument som att det är omöjligt att ställa sådana krav eller hur kan ni vara så säkra på att det här är bra för miljön eller min favorit (ett argument som de använder i alla diskussioner om alla frågor) det här är ju viktigt men vi vill inte göra det på det här sättet.

Som vanligt finns inga ambitioner att bidra aktivt till att förändra samhället till det bättre. Ett hotell klarar alltså det som (m)ajoriteten i Värmdö inte klarar av. Bedrövligt!

Det blev Hollande

Bild: Margot L'Hermite, lånad från www.francoishollande.fr

Efter att ha följt primärvalet inom socialistpartiet i Frankrike kan jag meddela för den intresserade att Francois Hollande gick segrande ur valstriden. Han kommer således att vara Sarkozys huvudmotståndare i presidentvalet nästa år.

tisdag 18 oktober 2011

Tillgänglighetstankar

Senast i duschen i morse reagerade jag över en designgrej som inte tar hänsyn till funktion. På hotellet här i Bryssel finns en liten knopp som man ska dra ut när man byter från dusch till bad. Problemen med den lilla knoppen är många:

1. Den blir blöt och är då svår att dra ut
2. Den är så liten att det är svårt att få ett grepp om den (även om den är torr)
3. Du ska dra ut knoppen åt fel håll så att säga, du får använda vänsterhanden för att komma åt

Oavsett hur du ska göra måste du har grymt hårda nypor och det har inte alla.

Den andra situationen jag hamnade i var på Bommersvik i helgen. När man ska öppna dörren till rummet måste man både vrida på nyckeln och trycka ned handtaget samtidigt. En manöver som kräver två händer (också där med ganska hårda nypor).

Problematiska situationer som de här upplever säkert personer med nedsatt funktion av en eller annan anledning dagligen. Jag försöker inte påpeka att jag upptäckt något som ingen annan lagt märke till utan jag vill bara genom detta blogginlägg uppmärksamma att hur saker designas i allra högsta grad påverkar oss i vår vardag.

Och när jag ändå är igång vill skicka ut en önskan i cyberrymden om att du som designar eller tillverkar något tänker efter en extra gång om just din pryl/sak/mojäng kan göras bättre ur tillgänglighetssynpunkt.

måndag 17 oktober 2011

Bilder från Nordkorea

SVT:s inslag om Röda Korset som fått möjlighet att komma in i Nordkorea och filma en liten, liten del av den humanitära katastrofen är ett måste att titta på!

söndag 16 oktober 2011

Occupy Wall Street


Occupy Wall Street är namnet på den gräsrotsrörelse som uppstått som en motreaktion mot arbetslöshet och ekonomisk ojämlikhet. Med den arabiska våren som förebild och inspiration är det en folklig resning för jämlikhet, demokrati och ekonomisk rättvisa. Bilden blir stark när protesterna sker mitt i den globala ekonomins Mecka -Wall Street.

Rörelsen startade för bara en månad sedan, den 17 september, men har redan spritt sig till 100 städer runt om i USA och 1500 städer i hela världen. Den globala rörelsen går under namnet Occupy Together.

Igår var den första synkroniserade Global Day of Action där protesterna skedde globalt. OWS har nu även nått Sverige och under gårdagen skedde protester på ett tiotal ställen i landet. I Stockholm manifestationen på Sergels torg och budskapet är här liksom på andra ställen att folk fått nog av ökade klassklyftor och ekonomiska system i full frihet som hamnar på gränsen till att vara korrupta.

Det som händer nu är att pendeln slår. Folk köper inte att utveckling sker på bekostnad av andra. Det är vad vi socialdemokrater menar när vi säger "värdeburen tillväxt". Tillväxt och utveckling ska ske på ett hållbart sätt inte bara ekologiskt utan även ekonomiskt och socialt.

Jag välkomnar denna reaktion på utvecklingen i världen. För mig som socialdemokrat är den sund och vi som politiker ska definitivt ta denna oro, ilska, vånda på allvar.

Rörelsen finns också på twitter under #OWS.

lördag 15 oktober 2011

Folkpartiet tar ställning mot gårdsförsäljning

Folkpartiets Landsmöte har ikväll tagit ställning för den restriktiva och framgångsrika alkoholpolitiken och säger därmed nej till gårdsförsäljning av alkohol. Det är ett mycket bra beslut av Folkpartiet och inger hopp om en socialliberal samhällskraft från höger som jag saknat under lång tid.

Självklart rapporterar Accent direkt från debatten, där samme Pierre Andersson som jag nämnde i förra blogginlägget är artikelförfattaren.

Sannolikt och förhoppningsvis är därmed frågan avförd från regeringens agenda. Monopolet i form av Systembolaget är det sätt vi organiserar försäljningen på här i Sverige (utöver restauranger och liknande). Punkt.

Skoj och allvar på samma gång
Eva Ekertoh på Alkoholpolitisk Forum har skrivit ett mycket träffande inlägg på Drogportalen om gårdsförsäljningens konsekvenser i en förlängning. Jag länkar via IOGT-NTO:s förbundsordförande Anna Carlstedts blogg. Helt klart läsvärt!

Dags för självransakan

Den senaste veckan har varit något utöver det vanliga för mig som socialdemokrat men också på mitt jobb för Socialdemokraterna i riksdagen. Dimensionerna i situationen är många och vi är många som tycker, tänker och försöker förstå.

P1:s ypperliga program Medierna har gjort en mycket viktig och konkret genomgång av veckan. Lyssna på det!

Mina åsikter om medias och journalisternas roll i drevet ska jag inte skriva om än, däremot konstaterar jag att det finns en journalist som ska ha veckans stora medalj för att ha utövat det som faktiskt yrket kräver -kritisk granskning. Och den personen heter Pierre Andersson.

Pierre gjorde från första stund det som jag repekterar så högt hos en duktig journalist nämligen tog ett steg tillbaka, betraktade det som hände och valde att söka efter fakta -inte springa åt samma håll som alla andra. Det får du helt klart en guldstjärna för!

måndag 10 oktober 2011

Två kvar i andra rundan

Två kandidater är kvar i franska primärvalet; Hollande och Aubry. Någon av dessa kommer att utmana Sarkozy om presidenttiteln nästa år. I ljuset av den ekonomiska krisen i Europa och när EU skjuter upp det ekonomiska toppmötet är det mycket viktigt att vi får en ny inriktning på den ekonomiska politiken. Då behövs en socialdemokrat! Om det blir en man, Hollande, eller en kvinna, Aubry, får vi se på söndag den 16 oktober.

söndag 9 oktober 2011

Franskt primärval

Det är dags att Frankrike får en socialdemokratisk president. Inte minst av den anledningen att Tysklands konservativa kansler Merkel tillsammans med Frankrikes lika konservativa Sarkozy vid ett flertal tillfällen ställt sig över EU-samarbetet, vilket skapat trubbel för resterande unionsländer.

För fransmännen behövs en tydlig vänsterpolitik för jobb och utveckling. Det kommer inte av sig själv utan behöver en ledare som kan ta rejäla kliv i rätt riktning. Vem det blir av Francois Hollande, Martine Aubry och Ségolène Royal (samt ytterligare kandidater som ligger lite längre bak i startfältet) får dagens val utröna.

Royal är kanske mest känd för oss svenskar då hon redan i valet 2007 utkämpade en hård strid. Nu är hon tillbaka med besked.

I april nästa år är det dags för den riktiga utmaningen då landet går till presidentval.

lördag 8 oktober 2011

Pyssellördag

Vad är härligare än att pyssla lite när man är ordinerad vila?! Jag har gjort två saker idag.

Den första är att jag scrappat E:s första skoldag. Det är verkligen en milstolpe och sådana kräver scrapping :-)


Den här vackra tavelväggen finns i gästrummet. Våra gäster är nämligen väldigt tacksamma mottagare när det gäller familjefotografier. Idag har den fina bilden på E när hon äter glass kommit upp i den stora ramen. Den är gjort av pärlor, som en stor pärlplattebild, och den har vi fått av bästa morbror Andreas och moster Qarin!


Så här ser den ut i närbild!

fredag 7 oktober 2011

Hur mycket kan hända på ett dygn egentligen?

16.30 i onsdags stängde AMT. Vad sjutton är det tänker du (med rätta...). Det är den allmänna motionstiden i riksdagen. Från den 15 september när riksdagsåret öppnar får alla ledamöter motionera om vad de vill och måste lämna in sin motion senast halv fem den 5 oktober. Vi som jobbar för S i riksdagen har en raffinerad databas där motionerna snirklar sig igenom ett system där de ska läsas och funderas på. Av de 3198 motioner som lämnades in kom över 1000 stycken från oss, så det finns en del jobb att göra den här tiden på året. Samtidigt ska vår budgetmotion presteras och våra motioner på respektive utgiftsområde till budgeten också skrivas. Därför är det lite som att leva före och efter AMT.

Nog om det.

På torsdag morgon efter AMT fick jag möjlighet till en spontanfika med min underbara vän Annika. Hon befann sig precis utanför mitt jobb och vi gick till ett mysigt alldeles nyöppnat fik. Vi bubblade om massor av saker (vi hade ju inte träffats på nästan en vecka...) och när vi var mitt i en mening kände jag att jag fick svårt att andas och att en konstig smak (nästan metallik) fanns i min mun. Det visade sig vara dill på min ostfralla! Det blev ilfart med ambulans till SÖS och när jag kom in fick jag ett anfall till och den här gången pallade inte hjärtat detta riktigt så det blev lite kalabalik.

Efter ett anfall är vila bästa medicinen så hela dagen har jag suttit i soffan. Jag hade lovat min man att inte starta jobbdatorn och det höll jag men det går ju inte leva en hel dag utan sociala media och nyhetssajter så döm om min förvåning när dagen började med en Juholttabbe och sedan SVT:s katastrofala hantering av partiledardebatten i Agenda på söndag där de på allvar tror att vi ska stå som en opposition tillsammans med SD. En klok person sa på FB idag att han gärna skulle avsluta sin prenumeration på SVT (om det bara gick) och det ligger nåt i det...

Så nu hade vi återigen varit rakryggade i vår kritik mot SD och då kommer det otroliga uttalandet från en partist att vi borde införa olika typer av medborgarskap. Då höll jag på att logga ut för gott. Som tur var har både Håkan Juholt, i ett pressmeddelande, och vår migrationspolitiska talesperson Fredrik Lundh Sammeli tydligt gått ut och dementerat detta galna påhitt. Så här säger Lundh Sammeli i sitt uttalande:
"Är man svensk medborgare så är man. Sverige ska inte ha några andra klassens medborgarskap."
Någonstans mitt i detta fick vi det upplyftande beskedet att tre starka kvinnor som kämpar för fred och demokrati får Nobels fredspris. Det är de väl värda och för en stund känns svenskt gnabb i politiken väldigt långt borta. Jag vill framföra ett varmt grattis till Ellen Johnson Sirleaf, Tawakul Karman och Leymah Gbowee för ert fantastiska engagemang!

Efter denna trots allt inte alltför stolta dag kollade jag in vinna- eller försvinna-landskampen mot Finland som vi som tur var vann. Och till sist har äntligen nya www.pandurohobby.se lanserats efter flera veckors väntan.

Det känns fortfarande som att jag käkat taggtråd och att någon slagit nåt hårt i huvudet på mig men träningsvärken börjar försvinna så om jag vilar i helgen så är jag redo att förändra världen på måndag igen!

Och allt detta på bara lite mer än ett dygn.

måndag 3 oktober 2011

Jag är vigselförättare

Går ni i giftastankar och vill ha en borgerlig vigsel? Då kan ni boka mig som vigselförättare. På kommunens hemsida finns kort information om vad som krävs vid en borgerlig vigsel (mina kontaktuppgifter finns inte där än eftersom detta uppdrag är helt färskt men de hittar du här på bloggen under kontakt).

Det finns stor frihet att forma detta ögonblick på det sätt ni själva vill exempelvis när det gäller val av plats. Ni kan vara på en klippa i vår underbara skärgård, i kommunhuset, på väg till bröllopsresan eller i trädgården. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser. Ni väljer också om det ska vara en kort enskild ceremoni i närvaro av två vittnen eller stor fest med hela tjocka släkten och alla vänner. Eller nåt mittemellan.

Jag viger gärna alla som vill ingå äktenskap oavsett kön, härkomst eller ålder.

Varmt välkommen att boka en träff med mig. Du når mig via följande kanaler.

lördag 1 oktober 2011

Frågor om mina alkoholvanor

Synovate som gör opinionsmätningar, vaneundersökningar och sånt ringde mig idag. De ville ställa frågor om mina alkohol- och tobaksvanor.

Bild: www.fotoakuten.se

Bra! Jag är väl bekant med SoRAD, Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogvaneforskning., på vilkas uppdrag Synovate gör undersökningen. Det är ett tvärvetenskapligt forskningscentrum på Stockholms universitet som startade 1999 och som på uppdrag av regeringen kartlägger utvecklingen av den totala alkoholkonsumtionen i Sverige inom ramen för ett projekt kallat Monitorprojektet.

Befinner man sig som jag i alkoholpolitik-branschen så har man stenkoll på SoRAD de kontinuerliga resultaten som kommer därifrån. Läs gärna mer om det för de slår hål på många myter som finns om våra alkoholvanor i samhället.

Så äntligen efter alla dessa år blev jag uppringd av Synovate för att svara på SoRADs frågor. Jag svarar rakt och tydligt på frågorna av typen - Hur många gånger har du gjort en utlandsresa de senaste 30 dagarna? Tog du vid inresan med dig någon alkohol? Hur många gånger har du druckit alkohol de senaste 30 dagarna?

Det gick bra ända tills de ställde frågor där mitt svar inte finns som alternativ. Jag ska försöka förklara. De passar på att ställa frågor om tobak också. Svarar man att man inte använder tobak hoppar de över resterande frågor men på motsvarande sätt för alkoholen finns det inget svarsalternativ för att man inte dricker alkohol. Mycket mystiskt!

Jag ska naturligtvis framföra detta till SoRAD och återkommer när jag fått svar.