onsdag 11 september 2013

En dag i Anna Lindhs minne
Nyss hemkommen efter en fantastik konsert i Kungsträdgården till Anna Lindhs minne känner jag mig faktiskt mer upprymd än sorgsen. Uppslutningen var så god i Kungsan och arrangemang lyckades att förmedla att vi saknar Anna och hennes gärningar men att det samtidigt finns hopp om framtiden om bara vi alla tar vårt ansvar och kämpar vidare för mänskliga rättigheter och internationell solidaritet.


Artister och stora politiker gjorde det till en fin minnesvärd kväll där Anna Lindh hedrades. Då Loreen sjöng We got the power kändes det som att de som var där bestämde sig, bestämde sig för att -ja våld får inte hindra att vi står upp för det som vi tror är rätt.
Tårarna rann vid många tillfällen under kvällen men när Stefan Lövfen höll sitt tal då fick jag ta fram näsduken. Det var oerhört vackert och berörande.

Dagen började med att vi lade en blomma på Anna Lindhs grav. Det är en fin del av uppdraget som internationell sekreterare att vara med då Partiordförande, ordförande i Anna Lindhs minnesfond och några har kransnedläggning vid graven. 10 år har gått sedan hon mördades vilket fortfarande känns ofattbart.
Den 11 september är ett ödesmättat datum med terrorattackerna mot World Trade Center, mordet på Anna Lindh men det är också datumet för den blodiga militärkuppen i Chile. I år är det 40 år sedan därför anordnades ett seminarium på ABF-huset i Stockholm där bland andra José Goni och Pierre Schori deltog.
Det är ett stycke historia som är mycket intressant och som ligger Sverige nära eftersom vi har många chilenare här eftersom de flydde för sina liv då kuppen genomfördes. Maria på bilden ställde bra frågor och det var långt över 200 personer som kom till seminariet. Det citat som hänger sig kvar hos mig löd: -"För 40 år sedan genomfördes mordet på demokratin i Chile".
Vi får aldrig glömma och vi får aldrig bli likgiltiga. Eftersom just vi får leva vidare är det vår uppgift att förändra världen till det bättre.
- Posted using BlogPress from my iPad

Inga kommentarer: