tisdag 10 september 2013

Valet i Norge
Mitt första internationella uppdrag som internationell sekreterare för Socialdemokraterna blev att åka till vårt systerparti i Norge för att delta i deras valvaka den 9 september 2013.

På förhand såg det dystert ut för Arbeiderpartiet. Norrmännen gillar den socialdemokratiska politiken som har bedrivits i åtta år. Inte minst den låga arbetslösheten på 3,3 procent är ett fantastiskt facit. Men vårt grannland i väst ville trots det ha nya (eller rättare sagt andra)politiker.

Valet slutade med att Arbeiderpartiet är största parti men att det blir en borgerlig regering. Det är mycket obehagligt att Moderaternas systerparti i Norge väljer att sätta sig i regering med ett invandrarkritiskt och högerpopulistiskt parti.Trots valresultatet så var det en fantastisk valvaka där våra norska kompisar lyckades skapa en känsla hos sina medlemmar om att de kommer att vara ett konstruktivt och framåtsyftande oppositionsparti. Och de är övertygade om att det kommer att leda till valseger 2017. Det är de rätta takterna må jag säga!För egen del var det härligt att få träffa gamla bekanta och samtidigt lära känna nya spännande personer. SAMAK som är vår nordiska samarbetsorganisation hade möte i anslutning till valvakan så jag fick möjlighet att träffa alla mina nordiska internationella sekreterar-kollegor liksom ländernas partisekreterare och LO:s dito.Carin Jämtin hann också med att ge en del intervjuer om valet och valresultatet. Här är hon i intervju med ExpressenTV.

- Posted using BlogPress from my iPad

Inga kommentarer: