tisdag 17 september 2013

Europa på politikernas läppar

Valet till Europaparlamentet, eller EU-valet som vi kallar det, närmar sig med stormsteg. Den 25 maj nästa år är det dags. Fler och fler kommer att prata om EU, hänvisa till EU och tycka till om EU fram till dess.

Det är ingen idé att hänga läpp för att vi tycker att "folk borde bry sig mer om EU, vi har ju trots allt varit med i snart 20 år!". Även jag säger så där ibland...

Vi som lever mitt i EU-surret varje dag är förstås till viss del nördar som är sjukligt intresserade av EU-politik men också sådana som bryr sig om vilket håll unionen rör sig åt. Det är sällan jag är överens med de som styr Europa idag om vad som är bäst för människorna i Europa -men jag och andra bryr oss i allafall.

Några som måste fundera på, och dela med sig av, sina tankar kring EU är Birgitta Ohlsson, EU-minister, och EU-kommissionens ordförande, Barroso. Båda har den senaste veckan talat om de utmaningar och möjligheter de ser framöver.

Ohlsson linjetal "Värderingarnas Europa" finns här: http://www.regeringen.se/sb/d/17002/a/224042

Och Barrosos tal om tillståndet i unionen "State of the Union" hittar du här: http://europa.eu/rapid/press-release_SPEECH-13-684_sv.htm

För mig som socialdemokrat är det självklart att Sverige ska vara en aktiv part i Europasamarbetet, det tjänar vi på som är ett litet exportberoende land och det är också bra för EU som behöver en kraft som kan driva på för fler jobb, ökad jämlikhet, smartare klimatlösningar och mer innovation.

Tyvärr är det inte så idag. Regeringen har lämnat walk over och väljer allt mer att distansera sig från det gemensamma samarbetet.

Valet om åtta månader kommer att handla om just det -ett socialt Europa med jobben i fokus eller en tillbakadragen position i norra utkanten av kontinenten.


- Posted using BlogPress from my iPad

Inga kommentarer: