onsdag 25 september 2013

Vad händer med den arabiska våren?
När spotlighten slocknat och TV-kamerorna flyttat till andra delar av världen där andra angelägna nyheter kallar så kan man fundera över om den arabiska våren och de demokratiska strävandena avstannat. Håller den arabiska våren på att förvandlas till en arabisk höst är en fråga jag har hört vid många tillfällen.

Svaret är nej men de ser lite annorlunda ut och det går inte att bygga demokratier över en natt.

En deltagare här sa att vi snarare borde kalla det för "värdighetsrevolutionen" (the dignity revolution).

I två dagar är jag i Bryssel för möten på temat Social justice and Economic development in the Middle and North Africa. Global Progressive Forum tillsammans med Solidar, ESP/PES (vårt Europeiska parti), Socialdemokraterna i Europaparlamentet med flera erbjuder en plattform för partier, NGO:s och fackligt aktiva att träffas och prata om hur vi går vidare för att stärka dessa länder.

Det är många intressanta aspekter från olika länder men de flesta är överens om att det viktigaste är att stärka den unga generationen och kvinnor samt att jobb och ekonomisk utveckling sker parallellt med en social utveckling. EU:s roll diskuteras friskt liksom frågan om hur och på vilket sätt investeringar i dessa länder gagnar de som behöver det bäst.

Vi som parti vet att det är ett långsiktigt arbete att bygga stabila partier som själva kan skapa hållbara demokratier. Det är inte gjort i en handvändning men när andra rusar vidare är vi kvar och gör grovjobbet.

Detta är ett exempel på när socialdemokratin i världen gör skillnad.

- Posted using BlogPress from my iPad

Inga kommentarer: